Güney Kutup Yıldızı Gerçekten Yok Mu?
Güney kutup yıldızı diye bir yıldız gerçekten yok mu? Yoksa var ama biz mi varlığından haberdar değiliz? Gelin, bu konuyu daha ayrıntılı bir şekilde inceleyelim.
Rastgele bir gece gökyüzüne baktığınızda, eğer kuzey yarım küredeyseniz, tüm yıldızların hareket ettiğini fark edebilirsiniz. Ancak güney yarım küredeyseniz, gökyüzündeki yıldızların hareketinin tam tersi bir durumla karşılaşırsınız. Aslında, görünenin aksine, yıldızlar kendileri hareket etmezler. Yalnızca Dünya dönmektedir; bu da yıldızların gökyüzündeki konumlarının değişmesine neden olur. Bu yüzden yıldızlar, gökyüzünde hareket ediyormuş gibi görünürler. Ancak, kuzey kutup yıldızı hariç. Bunun sebebi, Dünya’nın tam kuzey ve güney yönlerini temsil eden bir eksen etrafında dönmesidir. Kuzey göksel kutbu etrafında dönen Dünya’nın dönüşü, kuzey kutup yıldızının sabit bir noktada kalıyormuş gibi görünmesine yol açar. Ancak bu hareketi algılamak neredeyse imkansızdır.
Bu durum tamamen bir tesadüf olarak değerlendirilebilir. Kuzey kutup yıldızının, kuzey kutbuna yakınlığı, bilim insanlarına göre sadece şans eseri meydana gelmiştir. Güney kutup yıldızında ise böyle bir şansa sahip değiliz. Öte yandan, nasıl ki kuzey kutbundaki yıldızları çıplak gözle detaylı incelemek zorsa, güney kutbundaki yıldızlar için de aynı durum geçerlidir.
Örneğin, güney göksel kutbunda kutup yıldızı olarak kabul edilen ve Octans takımyıldızında yer alan Sigma Octantis, yalnızca bir teleskop yardımıyla görülebilmektedir. Hatta teleskopla bile, onu diğer sönük yıldızlardan ayırt etmek neredeyse imkânsızdır. Özetlemek gerekirse, güney kutbunda da kuzey kutup yıldızına benzer özelliklere sahip ve parlaklığıyla karşılaştırılabilecek yıldızlar mevcuttur. Ancak, bu yıldızları tespit etmek ve gözlemlemek çok daha zordur ve tam olarak kuzey kutup yıldızıyla denk bir yıldız bulmak mümkün değildir.
Kaynaklar: IFL Science, Space
İlginizi çekebilir: