Hayvanların Muhteşem Problem Çözme Yeteneği
Emin olun, birazdan paylaşacağımız örnekler sizi fazlasıyla şaşırtacak. Tüm bunları hayvanların yaptığına inanmakta zorlanabilirsiniz. Gelin, hayvanların bu olağanüstü problem çözme yeteneklerini birlikte keşfedelim. Bilim insanları uzun yıllardır, hayvanların sorunları çözme konusunda sahip oldukları mantıksal düşünme yeteneklerini incelemekte. Bu tür bir zeka genellikle alet kullanımı ile ilişkilendirilmektedir.
İnsanlar, 1960’lı yıllara kadar aletlerin sadece insanlar tarafından kullanıldığına inanıyorlardı; ancak durum hiç de öyle değil. Örneğin, şempanzeler avlanmak için farklı boyutlarda çubuklar kullanmayı tercih ediyorlar. Bu çubuklarla, küçük hayvanları avlamak için adeta sivri uçlu mızraklar yapıyorlar.
Kuşlar ise hayvanlar arasında en yaratıcı alet kullanıcıları olarak öne çıkıyor. Özellikle Kaledonya kargaları, birçok mantıksal testte şempanzeleri geride bırakarak etkileyici performanslar sergiliyor. Bu kuşlar, çubuklar ve yapraklar kullanarak kendilerine aletler yapıyor ve bu aletleri böcek yuvalarına ulaşmak için kullanıyorlar.
Ayrıca son yıllarda, ahtapotların mantıksal zekâları da büyük bir merak konusu haline geldi. Bu ilginç deniz canlıları, sert ve büyük yiyeceklerin kabuklarını toplayarak bunları kalkan veya zırh olarak kullanıyorlar. Hatta Almanya’daki bir akvaryumda yaşayan bir ahtapot, camı kırmak için akvaryumunun kenarlarına taş atmayı öğreniyor. Ek olarak, ışıktan pek hoşlanmadıkları için lambalara su püskürterek kısa devre yapmayı da başardıkları tahmin ediliyor.
Sürüngenler ise mantıksal zekâ konusunda alet kullanımını pek tercih etmiyorlar; ama ilginç örnekleri mevcut. Örneğin, Hindistan’daki bir timsah, burnunun yakınındaki bir dal yığınını tutarak suyun altında hareketsiz yatmaya başlıyor. Kuşlar o dalları toplamak istediğinde timsah hızlıca saldırıya geçiyor. Üstelik bu tekniği, yalnızca kuşların dal arayışında olduğu üreme mevsiminde kullanmayı tercih ediyorlar.
Ayrıca böceklerde de alet kullanımı gözlemleniyor. Örneğin, karıncalar rakip kolonilerin tünellerini tıkamak için taşları kullanmaktan çekinmiyorlar. Laboratuvar testleriyle incelenen yaban arıları da, yalnızca ödül kazanmak için kendilerine verilen minik topu yerde yuvarlamayı öğreniyorlar.
Kısacası, hayvanlar doğada var olabilmek için problemlerine kendilerine özgü birçok çözüm üretiyorlar. Görünen o ki, bu yöntemler işe yarıyor!
Kaynaklar: National Library of Medicine, Kinnu
Kaynak: Webtekno