Hepimizin bildiği gibi, normal şartlar altında bir insanın yalnızca bir kalbi olması gerekir. Ancak tıbbi literatürde, bu duruma dair bazı istisnai örnekler mevcuttur. Nadir de olsa, bir insanın iki kalbi olabilmesi mümkündür. Gelin, bunun nasıl gerçekleştiğine birlikte bakalım.
2010 yılında 71 yaşında bir adam, İtalya’nın Verona kentindeki bir acil servise nefes darlığı şikayetiyle başvuruyor. Doktorlar, hastanın durumunu incelemeye başladıklarında, oldukça şaşırtıcı bir durumla karşılaşıyorlar. Adamın 1 değil, 2 kalbi var! Bu durum, adamın birkaç yıl önce, hastalıklı bir organın yeni bir organla eşleştirildiği heterotopik kalp nakli olarak bilinen bir prosedür geçirmiş olmasından kaynaklanıyor. Böylece vücudunda 1 değil, 2 kalp barındırıyor.
Aslında uzmanlar, bu tür bir durumun bazen kalp hastalarında veya böbrek hastalarında da görülebileceğini belirtiyor. Eğer bir organın çıkarılması hayati bir riski beraberinde getiriyorsa, doktorlar o organı vücutta bırakmayı tercih edebiliyorlar. Ayrıca, artık işlevini yerine getiremeyen bir organın, zamanla iyileşme umudu varsa, o organ vücutta bilerek tutulabiliyor.
İşte İtalya’da yaşayan 71 yaşındaki adamın iki kalbe sahip olmasının ardındaki sebep de tam olarak bu. Bu adamın kendi kalbi, yıllar önce işlevini büyük oranda yitirmiş durumda. Doktorlar, onun hayata tutunabilmesi için bir kalp nakli gerçekleştiriyorlar. Ancak, hastanın kendi kalbini vücudundan çıkarmıyorlar. Bunun nedeni, hastanın kendi kalbinin bir süre sonra iyileşme ihtimalinin olması ya da donör kalbinin gerekli işlevi yerine getirememe olasılığıdır.
Özetle, bu adamın tek bir vücutta iki kalbe sahip olmasının ardındaki sebep bu şekilde açıklanıyor. Oldukça etkileyici değil mi?
Kaynaklar:
- Temple University
- IFL Science
İlginizi çekebilir:
Webtekno