Dejeneratif hastalıklar yalnızca hareket yeteneğini değil, irtibat kurma yeteneğini de kısıtlayabiliyor. ALS’li bireylerin %80 ila %90’ının bir tıp konuşma bozukluğu yaşayacağı kestirim ediliyor. Fakat yakın gelecekte iPhone’lar bu şahıslara sadece konuşma gücü değil, sevdikleri ile kendi sesleriyle irtibat kurma yeteneği de verebilir.
Apple, Küresel Erişilebilirlik Farkındalık Günü’nün (18 Mayıs) anısına, yeni iPhone, iPad ve Mac erişilebilirlik özelliklerinden oluşan bir koleksiyon duyurdu. Bu koleksiyonun içerisinde LiDAR donanımlı iPhone yahut iPad’inizin, yönelttiğiniz rastgele bir metni (tebrik kartları, talimatlar gibi) okumak için Büyüteç uygulamasını kullanmasını sağlama yeteneği, telefonda yazdıklarınızı okuyan Canlı konuşma ve Ferdî Ses dahil pek çok özellik bulunuyor.
Kişisel Ses özelliği geliyor
Kar hedefi gütmeyen bir ALS bilinçlendirme vakfı olan Team Gleason ile işbirliği içinde geliştirilen Personal Voice (Kişisel Ses), evvelce hazırlanmış Siri seslerinden birini kullanan iPhone yerine, ne yazarsanız yazın kendi sesinizin sentezlenmiş bir versiyonunu kullanması sebebiyle epey heyecan verici bir gelişme olabilir.
Apple’ın bu yılın sonlarında piyasaya sürmeyi planladığı sistemi eğitmek için kendinizi iPhone’un mikrofonundan yaklaşık 15-20 santimetre uzakta tutmanız ve akabinde rastgele seçilmiş bir dizi cümleyi tekrarlamanız gerekiyor. Söylenilene nazaran bu, iPhone’un yerleşik makine tahsilini (ML) eğitmek ve telefonun yazdığınız her şeyi sentetik olarak oluşturulmuş sesinizde tekrar etmesini sağlamak için kâfi olacak.
Sistem, motor yahut bilişsel bozukluk nedeniyle sesini kaybedenlere yardımcı olmak için tasarlandığı için eğitim tekniği de belli bir esnekliğe sahip. Şayet 15 dakikalık bir eğitim seansını tek seferde tamamlayamıyorsanız, tüm cümleleri bitirene kadar durup başlayabilirsiniz. Ayrıyeten, eğitim sistemi otomatik bir halde kendini yönlendirebildiği için ekrana dokunmanız da gerekmiyor.
Sistem bir ses kaydı sistemi olarak tasarlanmamış olsa da, sık kullanılan cümleleri kaydetmek için de bu özelliği kullanabilirsiniz.
Kişisel Ses, iPhone, iPad ve Mac’te Ayarlar/Erişilebilirlik altında yer alacak ve Apple teknolojilerini kullanan bu aygıtlardan rastgele biriyle çalışacak. Ne yazık ki şimdilik sadece İngilizce lisanı destekleniyor.
Yapay zeka takviyeli erişilebilirlik özelliği, daha büyük düğmeler ve metin içeren yine tasarlanmış ve özelleştirilebilir ana ekranlar, birleştirilmiş sesli arama, FaceTime sayfası ve Müzik, Kamera ve Fotoğraflar’da kolaylaştırılmış arayüzler üzere farklı seçeneklerle, kullanıcının bağlantı kurmanın en kolay yolunu seçmesine imkan tanıyacak.
ALS Advocate ve Team Gleason idare şurası üyesi Philip Green, yeni özelliklerle ilgili bir duyuruda, “Sonuç olarak en kıymetli şey arkadaşlar ve aile ile bağlantı kurabilmektir” dedi. 2018’de ALS teşhisi koyulan Green, “Onlara onları sevdiğinizi, size benzeyen bir sesle söyleyebilirseniz, bu en kıymetli şeylerden biridir” diye ekledi.