Kan Görüntüsü Neden Bazı İnsanları Bayıltır?
Kan kimi bireyleri derinden etkilemezken, bazılarını neden bayılacak kadar rahatsız eder? Bu sorunun cevabını birlikte keşfedelim. İnsanların yaklaşık %15’i kan görünce bayılırken, %4’ü ise kan akmasına neden olabilen yaralanmaları bir fobi hâline getirir. Aslında, bu bayılma nöbetlerinin temelinde, araştırmacıların kan basıncının hızlı bir şekilde yükselip ardından düşmesine sebeplerine dair bir kaygı yattığı düşünülüyor.
Kan basıncındaki ani düşüş, kanın beyinden uzaklaşmasına ve dolayısıyla insanların bayılmasına neden olur. Kan basıncının yükselmesi ise esasen normal bir durumdur ve bu durum, gerçek veya algılanan tehlikeli anlarda sempatik sinir sisteminin savaş ya da kaç tepkisinin bir parçası olarak ortaya çıkar.
Ayrıca, beynin soliter yol çekirdeği (NST), dahili bir geçiş anahtarı görevi görmektedir. NST, sempatik tepki ile parasempatik tepki arasında bir köprü kurarak vagus sinirine giden iletişimi karmaşık bir hale getirir. Beynin soliter yol çekirdeği, bu iki tepkiyi aynı anda yönetmeye çalışır. Yani, kan basıncını düşürürken kalp atış hızını artırır. Sonuç olarak, kan beyinden uzaklaştırılır ve bilinç kaybı kaçınılmaz hale gelir.
Başka bir olasılık ise, beynin NST’sinin sempatik ve parasempatik tepkiler arasında çok hızlı bir geçiş yapması ve bu durumun vücudun geçici olarak bayılarak kapanmasına yol açmasıdır. Ayrıca, araştırmacılar NST’nin iğrenme tepkisinden de sorumlu olduğunu düşünmektedirler. Bu durum, iğrenme ve korku karışımının karmaşık bir hale gelmesine neden olarak bayılmalara sebep olabilir.
Özetle, bazı insanların kan gördüklerinde bayılmalarının arkasında, beynin soliter yol çekirdeği (NST) ile ilişkili birçok sebep bulunmaktadır.
Kaynaklar: WebMD, How Stuff Works
İlginizi çekebilir: