Pazar, Kasım 24, 2024
Ana SayfaBilimKarayip mangrovlarında çıplak gözle bile rahatça görülebilen, "dev gibi" bir bakteri çeşidi...

Karayip mangrovlarında çıplak gözle bile rahatça görülebilen, “dev gibi” bir bakteri çeşidi keşfedildi

Bilim insanları, Karayipler’deki Guadeloupe açıklarındaki sularda yaşayan ve bakterilerin ne kadar büyük olabileceği hakkındaki düşüncelerimizi değiştiren makroskobik bir bakteri türü keşfettiklerini açıkladılar. Yeni keşfedilen türe Thiomargarita (kükürt incisi) magnifica adı veriliyor ve çıplak gözle görülebilecek kadar büyük.

T. magnifica, bu büyük boyutunun yanı sıra bakterilerde artan karmaşıklık belirtileri gösteriyor. DNA’sı hücre içinde dolaşmak yerine, bizlerde olduğu gibi zara bağlı yapılar içinde saklanıyor. Yeni tanımlanan bakterilerin tam bir analizi Science dergisinde yayınlandı.

Lawrence Berkeley Ulusal Laboratuvarı ve Karmaşık Sistemler Araştırma Laboratuvarı deniz biyoloğu olan başyazar Jean-Marie Volland düzenlediği basın toplantısında “Keşfettiğimiz bakteri, kabaca bir kirpik büyüklüğünde ve kirpik şekline sahip olmasına rağmen tek bir bakteri hücresidir.

Volland, “Bu bakteriler çoğu bakteriden yaklaşık 5.000 kat daha büyük” dedi ve devam etti: “Perspektif vermek için bu, biz insanların Everest Dağı kadar uzun olabilecek başka bir insanla karşılaşmamızla eşdeğerdir.

Devasa bakteri ilk olarak 2009 yılında, Küçük Antiller’deki bir ada olan Guadeloupe’nin deniz mangrov bataklıklarında, Université des Antilles biyoloğu ortak yazar Olivier Gros tarafından bulundu. T. magnifica, sudaki çürüyen yaprak maddesine yapışan yarı saydam, santimetre uzunluğunda ipler gibi görünüyordu. İlk başta, Gros, beyaz filamentlerin büyüklüklerinden dolayı ökaryotlar olduğunu düşündü.

Ancak bazı örnekleri laboratuvara geri getirip mikroskop altına koyduklarında, ökaryotik hücrelerin tipik bileşenleri olan çekirdek veya mitokondrileri olmadığını gördüler. Bunun yerine Gros, içinde kükürt granülleri olduğunu fark etti. Gros, basın toplantısında, “çok hücreli gibi görünmemesiyle birlikte, daha çok ipliksi kükürt oksitleyen büyük bir bakteriye benziyordu” dedi.

T. magnifica’nın genetik bilgisi, bu canlının uzunluğu boyunca uzanan pepin adı verilen bir dizi kesecikte depolanıyor. İlgili bir Perspectives makalesinde, St. Louis’deki Washington Üniversitesi mikrobiyal biyoloğu ve yeni araştırmadan bağımsız olan Petra Anne Levin, T. magnifica kadar büyük bir bakterinin büyümesini ve gelişimini koordine etmeyi nasıl başardığının bir gizem olduğunu söyledi.

T. magnifica’nın gerçek habitat aralığı bilinmiyor ve şu ana kadar, Guadeloupe’nin mangrov bataklıklarındaki birkaç bölgede bulundu. Ekosistemdeki kesin rolü de henüz belirsiz.

Lawrence Berkeley Ulusal Laboratuvarı’nın Ortak Genom Enstitüsü’nde bir genetikçi olan ortak yazar Tanja Woyke, bir laboratuvar bildirisinde “Mangrovlar ve mikrobiyomları karbon döngüsü için önemli ekosistemlerdir” diyor ve devam ediyor: “Küresel ölçekte kapladıkları alana bakarsanız, dünya çapındaki kıyı alanlarının %1’inden daha az. Ancak karbon depolamaya baktığınızda, kıyı çökellerinde depolanan karbonun %10-15’ine katkıda bulunduklarını görürsünüz.

Kaynak:  Chip

RELATED ARTICLES

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Trend Yazılar