Kış Aylarında Hastalanma Sebepleri
Birçok insan kış aylarında daha sık hasta olduğunu düşünür. Ancak, bu durumu sadece soğuk havaya bağlamak doğru değildir. Aslında, bizi hasta eden sadece soğuk hava mı? Grip, soğuk algınlığı ve COVID-19 gibi hastalıkların kış mevsimiyle ilişkisini inceleyelim.
Soğuk hava, grip ve soğuk algınlığı gibi solunum yolu virüslerinin yayılmasını kolaylaştırır. Kış mevsiminde havadaki nem seviyesi düşer. Bu durum, virüslerin daha hızlı çoğalmasına zemin hazırlar. Ayrıca, soğuk havalarda insanlar kapalı alanlarda daha fazla vakit geçirirler. Kapalı ve havasız alanlar, mikropların daha hızlı yayılmasına neden olur.
Daha spesifik olarak, soğuk hava, solunum yolu rahatsızlıklarına yol açan influenza virüsünün dış zarını etkileyebilir. Bu etki, virüsün daha katı ve kauçuksu bir hale gelmesine yol açar. Virüslerin bu şekilde şekil değiştirmesi, kişiden kişiye bulaşma olasılığını artırır.
Ancak grip ve soğuk algınlığının tek sebebi kışın soğuk havası değildir. Soğuk havanın yanı sıra, kuru hava da bu tür rahatsızlıklara davetiye çıkarır. Çünkü, kuru kış havası grip virüsünün daha uzun süre bulaşıcı kalmasına yardımcı olur. Kış aylarında havadaki nemin azalması, solunum damlacıklarında bulunan suyun daha hızlı buharlaşmasına sebep olur. Bu durum, öksürdüğünüzde veya hapşırdığınızda virüslerin daha uzak mesafelere yayılmasına olanak tanır.
Yine kış aylarında birçok insan, güneş ışığını daha az alır. Güneş ile olan temasın azalması, bağışıklık sistemi için hayati öneme sahip olan D vitaminin en önemli kaynağını kaybetmek anlamına gelir. Ayrıca, soğuk hava nedeniyle dışarıda yapılan fiziksel aktivitelerde de önemli bir düşüş yaşanır. Bunun sonucunda insanlar, kapalı alanlarda daha fazla zaman geçirir ve bu da başkalarıyla daha yakın temas anlamına gelir.
Ek olarak, soğuk hava ve düşük nem, gözlerdeki, burundaki ve boğazdaki mukoza zarlarını kurutur. Gribe, soğuk algınlığına veya COVID-19’a sebep olan virüsler, bu bölgelerdeki kurumuş alanlara daha kolay tutunur.
Soğuk havanın neden olduğu rahatsızlıklardan korunmak için bazı önlemler alabilirsiniz. Bu önlemler şunlardır:
- Yeterli su tüketmek
- Ortalama 7-8 saat uyumak
- Fiziksel olarak aktif kalmak
- Kuru bölgeleri nemlendirmek
- Dengeli beslenmek
- Ellerinizi sık sık yıkamak
Kaynaklar: Science Alert, Medical News Today, Mayo Clinic
İlginizi çekebilir:
Kaynak: Webtekno