AB yönetmeliği (daha geniş Genel Araç Güvenliği Yönetmeliğinin bir parçası olarak) bugün yürürlüğe giriyor ve Avrupa pazarına sunulan tüm yeni model ve araba türlerinin bir ISA sistemi içermesi gerektiğini belirtiyor. Politika, bugün showroomlarda bulunan yeni arabalar için geçerli değil – en azından henüz değil. Temmuz 2024’e kadar, AB’de satılan her yeni arabada yerleşik bir hızlanma önleme sistemi bulunması gerekecek.
Avrupa Komisyonu bir basın açıklamasında, otomobil üreticilerinin artık herkes için daha güvenli yollar yaratmak için potansiyel ISA hediyelerini en üst düzeye çıkarma fırsatına sahip olduğunu söyledi. “ISA’nın piyasaya sürülmesi, karayolu güvenliği için ileriye doğru atılmış büyük bir adımdır ve karayolu trafik yaralanmalarını ve ölümlerini önemli ölçüde azaltma potansiyeline sahiptir.”
Zorunlu hız kısıtlama devri başlıyor
ISA’ya aşina olmayanlar için bu terim, ön kameralar, GPS verileri veya her ikisi aracılığıyla yol hız sınırlarını tespit edebilen bir dizi sistemi tanımlar. Belirli ISA’ya ve sürücü tarafından nasıl yapılandırıldığına bağlı olarak, teknoloji hız sınırı hakkında hatırlatıcı geri bildirim sağlayabilir, hız sabitleyiciyi yolun hızına uyacak şekilde otomatik olarak ayarlayabilir ve hatta yavaş hız yapan araçlara giden motora giden gücü azaltabilir.
Avrupa’daki birçok sürücü halihazırda ISA donanımlı araçlar kullanıyor ve Honda, Ford, Jeep ve Mercedes-Benz gibi büyük otomobil üreticileri Avrupa pazarında bu sistemlerle belirli modelleri satıyor. AB tarafından finanse edilen PROSPER tarafından yapılan bir projeksiyona göre, ISA’nın zorunlu hale geldiği bunun gibi bir senaryo, %26 ila %50 arasında daha az ölümle sonuçlanabilir.
Autocar’ın belirttiği gibi, ISA teknolojisi hala mükemmel değil. Bir test sırasında, ISA sistemi ara sıra “yavaş yanıt verdi” ve bir noktada, sessiz bir İngiliz köyünden geçerken hız sınırını 60 mil / saat olarak belirledi.
Kaynak: Teknolojioku