Nokia CEO’su Pekka Lundmark, 6G mobil ağlarının bu on yıl içerisinde faaliyete geçmesini bekliyor ancak o sırada akıllı telefonların artık “en ortak arayüz” olacağını düşünmüyor.
Bugün Davos’taki Dünya Ekonomik Forumu’nda bir panelde konuşan Lundmark, 6G’nin 2030 civarında ticari piyasaya girmesini beklediğini söyledi. Finlandiya merkezli Nokia, telefonların ve diğer internet özellikli cihazların birbirleriyle iletişim kurmasını sağlayan telekom ağları kuruyor.
Lundmark, dünyanın akıllı telefon kullanmaktan akıllı gözlük ve yüze takılan diğer cihazları kullanmaya ne zaman geçeceğini düşündüğü sorulduğunda 6G gelmeden önce olacağını söylüyor: “O zamana kadar, bugün bildiğimiz akıllı telefon kesinlikle artık en yaygın arayüz olmayacak. Bunların çoğu doğrudan vücudumuzun içine işlenecek.”
Bu cümle ile tam olarak söylemek istediği teknolojiyi açıklamamış olsa da, Elon Musk’ın Neuralink’i gibi bazı şirketler, beyne implante edilebilecek ve makineler ve diğer insanlarla iletişim için kullanılabilecek elektronik cihazlar üretmeye çalışıyor. Daha basit bir seviyede bakıldığında, çipler insanların parmaklarına yerleştirilebilir ve eşyaların kilidini açmak için kullanılabilir.
Bir diğer ihtimal olarak bakıldığında da Meta, Google ve Microsoft gibi ABD teknoloji devlerinin, bir gün akıllı telefonun yerini alabilecek yeni güçlendirilmiş gerçeklik başlıkları üzerinde çalıştıkları görülüyor.
Aynı panelde konuşan Google CFO’su Ruth Porat, “Güçlendirilmiş gerçekliğin en büyük avantajlarından birinin aslında burada, Dünya’daki sorunları çözmek olduğuna inanıyoruz. Gözlük takmak ve gözlükle konuşurken tercüme yapabilmek gibi şeyler olacak. Bunlar çok yakınımızda” dedi.
Google daha önce Google Glass adlı bir AR cihazını piyasaya sürdü, ancak bu cihaz beklenilen ilgiyi görmeyince piyasadan ayrıldı.
Kaynak: Chip