Yaz tatili bitti ve öğrenciler özledikleri sınıflarına, arkadaşlarına, okullarına kavuştular. Yeni eğitim öğretim yılında pek çok değişiklik de yürürlüğe girdi. Devamsızlıktan, sınıf geçmeye varana kadar pek çok değişikliğe gidildi.
Bazı derslerin, haftalık ders saat sayısı azaltılırken kimileri da arttırıldı. Aslında bu durum yani değişiklikler Türkiye’ye özel bir olgu değil. Türkiye haricinde pek çok Avrupa ülkesi de yeni eğitim öğretim yılında büyük değişikliklere gitti.
Öğrenciler yaşadı! Günlük ders saati 4’e iniyor!
Pek çok Avrupa ülkesi, eğitimde dünyanın 1 numarası olarak kabul edilen Finlandiya’nın nizamına geçiş yaptı. Bu sistem günlük ders sayısını 4’e indirirken, pek çok dersi toplumsal aktivite olarak öğrencinin inisiyatifine bırakıyor. Fotoğraf, müzik, vücut eğitimi, ideoloji, temel inançlar ve gibisi dersleri, öğrenciler dilerse toplumsal aktivite olarak alıyorlar. Bu derslerde devam zorunluluğu ya da not hududu aranmıyor. Dileyenler bu dersleri hiç almıyorlar.
Peki Türkiye’de bu sisteme geçecek mi? Malum Türkiye genel olarak eğitim öğretim tarafında batı odaklı bir siyaset güdüyor. Münasebetiyle batıda uygulanan sistemler biraz değiştirilse de Türkiye’de de uygulanıyor. Bunu geçmişte gördük. Münasebetiyle bu yeni sisteminin Türkiye’ye gelmemesi için bir neden yok.
Elbette şimdilik resmi bir açıklama gelmiş değil. Ancak önümüzdeki devirde bu türlü bir değişikliğin gelmesi öğrenciler açısından avantajlı olabilir. En azından öğrenciler Matematik, Edebiyat, Kimya, Biyoloji üzere temel derslere çok daha fazla odaklanabilirler.