Mobil yonga seti üretiminde dünya önderi olan Qualcomm, eser talebindeki düşüşe karşılık olarak işten çıkarmalara gidiyor. California’da bulunan San Diego ve Santa Clara kentlerinde 1.258 konum kaldırılıyor. Bu işten çıkarmalar, Qualcomm’un toplam iş gücünün yaklaşık yüzde 2,5’una denk geliyor. Kaldırılan konumların 750’den fazlası, yöneticilerden teknisyenlere kadar değişen mühendislik kısmından geliyor.
Şirket, bu adımın “belirsiz bir makroekonomik ortamda ve talep ortamında anahtar büyüme ve çeşitlendirme fırsatlarına yatırım yapmaya devam edebilmek” için gerekli olduğunu belirtti. Qualcomm’un geliri bu mali yıl yüzde 19 daralacak. CEO Cristiano Amon’un eser çeşitlendirme eforlarına karşın, şirketin ana geliri, beklendiği kadar süratle toparlanmayan taşınabilir telefon pazarından geliyor.
Qualcomm’dan gelen haber herkesi huzursuz etti
Geçtiğimiz ay, Huawei’nin 2024’ten itibaren büsbütün kendi geliştirdiği Kirin yonga setlerini kullanmayı planladığına dair bir rapor yayınlandı. Bu adımın, Qualcomm’a en büyük ziyanı vereceği belirtiliyor. Sanayi analisti Ming-Chi Kuo’ya nazaran bu hareketle Qualcomm, 2024’ten itibaren yalnızca Huawei’den gelen siparişleri büsbütün kaybedecek, birebir vakitte Huawei’den gelen rekabet nedeniyle öteki Çin markalarından olan siparişlerde de azalma riskiyle karşı karşıya. Huawei, 2022’de Qualcomm’dan 23-25 milyon ortasında, 2023’te ise 40-42 milyon ortasında taşınabilir yonga seti satın aldı.
Qualcomm birebir vakitte kendi taşınabilir telefon yonga setlerini geliştiren Samsung ve Apple üzere şirketlerle de rekabet içerisinde. Bu, teknoloji sanayisindeki yavaşlamanın son işareti. Son aylarda Meta ve Twitter üzere öbür teknoloji devleri de işten çıkarmalarını duyurdular. Bu yavaşlama, yükselen enflasyon ve tedarik zinciri aksamaları üzere bir dizi faktörden kaynaklanıyor.