“Peki, bu nasıl meydana gelir?” “Bulutlar bildiğimiz kadarıyla beyaz değil mi?” Rengarenk bulutlar nasıl ortaya çıkar? Gelin, bu ilginç fenomeni birlikte inceleyelim.
Yanardöner Bulutlar
Yanardöner bulutlar, aslında klasik bulut tanımına uymayan bir olgudur. Farklı renklerin bulutlarda nasıl belirdiğini ifade eden bir durumdur. Kısacası, her bir bulut yanardönerliğe sahip olabilir. Bu yanardönerlik, genellikle küçük buz kristalleri veya su damlacıklarından oluşan sirüs veya merceksi bulutların yakınında, gökyüzünde yüksek irtifalarda oluşma eğilimindedir. Bu küçük buz ve su damlacıkları, güneş ışığını kırarak renk spektrumuna yayılmalarına neden olur. Sonuç olarak, bulutlar göz alıcı gökkuşağı renkleriyle bezeli bir görünüm kazanır.
Sundog (Yalancı Güneş)
Sundog, gökyüzünde birden fazla Güneş varmış gibi görünmeye sebep olan oldukça nadir bir optik fenomendir. Bu olay, Güneş ışığının, tıpkı parıldayan bulutlar gibi buz kristalleriyle etkileşime girmesiyle ortaya çıkar. Ancak, bu kristallerin çok daha büyük ve levha şeklinde olması gerekmektedir. Güneş ışığı yatay olarak kırıldığı için, sundog her zaman doğrudan Güneş’in solunda veya sağında, gökkuşağı renkleriyle belirgin hale gelir. Genellikle bu fenomen, Güneş’in her iki tarafında birer tane olacak şekilde çiftler halinde gözlemlenir.
Yatay Çevresel Yaylar
Genellikle ateş gökkuşağı olarak adlandırılan yatay yaylar, gökyüzünde bulutları andıran başka bir görsel fenomendir. Ancak bu, bulutların varlığından bağımsız olarak, bulutların çok renkli gözükmesine neden olan bir durumdur. Yatay çevresel yaylar, ufuk çizgisine paralel olarak uzanan büyük, parlak renkli bantlar şeklinde görünür. Buz halesi ailesinin bir üyesi olarak kabul edilen bu renkli yaylar, Güneş veya Ay ışığının sirrus ya da sirrostratus bulutlarındaki levha şeklindeki buz kristallerinin kırılmasıyla oluşurlar. Renkleri, gökkuşakları kadar canlı ve çeşitli olmasa da, yatay çevresel yaylar, göz alıcı bir görsel şölen yaratır.
Sedefli Bulutlar
Sedefli bulutlar, ismini sedef benzeri görünümlerinden alarak, yalnızca kutup kışının aşırı soğuklarında, Dünya’nın stratosferinin yüksek kesimlerinde oluşan nadir bulutlardır. Stratosferdeki hava o kadar kurudur ki, bu bulutlar yalnızca sıcaklıklar aşırı düşük olduğunda gözlemlenebilir. Yüksek irtifalarda bulunan bu bulutlar, ufkun altından gelen Güneş ışığını alır ve şafak vaktinden hemen sonra yere yansıtılır. İçeriklerindeki Güneş ışığı, yerdeki gözlemciler için ileri doğru saçılır ve bulutların parlak inci beyazı bir görünüm kazanmasına sebep olur.
Özetle, gökyüzündeki bulutların, tıpkı gökkuşağından fırlamışçasına rengarenk görünmesinin ardındaki neden bu dört farklı fenomen sayesinde gerçekleşir.
Kaynaklar: Thought Co., BBC
İlginizi çekebilir:
Kaynak: Webtekno