Bazen, yarım yamalak da olsa rüyanın etkisiyle uyanabiliyoruz. Ancak rüyamızı hatırlayamamak, insanı daha da sinirlendirebilir. Peki, bu durumdan nasıl kurtulabiliriz?
Rüya biter bitmez, aslında o rüyanın büyük bir kısmını unutuyoruz. Bazı rüyalar, kişinin bilinçaltını açmada oldukça etkili olabilir. Bu nedenle, bazı rüyaların hatırlanması düşündüğümüzden çok daha önemli. Ancak ne yazık ki, hepimiz rüyalarımızı aynı şekilde hatırlayamıyoruz.
İşin ilginç yanı, daha “hayalperest” kişilerin rüyalarını hatırlama oranı daha yüksek. Hayal kurmaya ve yaratıcı düşünmeye meyilli insanlar, rüyalarını daha kolay hatırlayabiliyorlar. Bazı rüyalar, o an yaşadığımız duygularla bağlantılı. Beyin, bilinçaltındaki olumsuz ve travmatik duyguları işleyerek onları gece boyunca semboller ve imgelerle dışavuruyor.
Uykuda beynin belirli bölgeleri devreye giriyor. Beynin sağ tarafında bulunan temporoparietal kavşak adı verilen bölge, hem duygusal hem de bilişsel bilgilerin işlenmesinde kritik bir rol oynar. Aynı zamanda, uyanıklık durumunu kontrol edebilme yeteneğine de sahiptir. Bu bölgedeki aktiviteler, uykudayken kişiyi daha fazla uyanık hâle getirebilir; bu da rüyaların daha net ve güçlü bir şekilde kodlanmasına yol açar.
Peki, rüyalarımızı nasıl daha iyi hatırlayabiliriz?
- Yatmadan önce kendinizi bu konuda motive edin.
- Bilinçaltınızı programlamak için uyumadan hemen önce “Rüyamı hatırlayacağım” gibi bir niyet belirlemek, beyne bir sinyal göndermede etkili olabilir.
- Yanınızda bir not defteri bulundurup rüyalarınızı uyandığınızda hemen yazmak ya da ses kaydı almak bu süreci destekleyecektir.
- Yeterli uyku almak ve düzenli uyku saatleri belirlemek de oldukça önemlidir. Çünkü rüyalar genellikle REM uykusunda, yani uyku döngülerinin belirli bir aşamasında görülmektedir.
- Bu döngüler yaklaşık 90 dakikada bir gerçekleştiği için bir döngünün sonunda uyanmak, rüyayı hatırlama şansınızı artırabilir.
- Diğer bir önemli nokta, aniden uyanmanın bildiğiniz her şeyi unutturabilmesidir. Bu yüzden ani bir alarm yerine, doğal bir şekilde uyanmayı tercih edebilirsiniz.
Kaynaklar: BetterUp, NIH
İlginizi çekebilir:
Kaynak: Webtekno