Elektrikli araçların fiyatları düştükçe ve seçenekler genişledikçe, yollarda onları daha fazla görmeye başlayacağız. Ancak şarjın bitme endişesi, hala elektrikli araçların geniş çapta kabul görmesinin önünde bir engel olarak duruyor.
İtalya’da özel olarak hazırlanmış bir yol prototipi, sürücüleri tam da bu konuda rahatlatmayı hedefliyor. Aynen cep telefonlarını kablosuz şarj eden teknolojiler gibi çalışan yol kaplaması, üzerinden geçen elektrikli araçlara şarj hizmeti sunuyor.
Elektrikli araçlar, sınırlı menzilleri yüzünden genelde şehir içinde kullanıma uygun olarak değerlendiriliyordu. Ancak yeni modellerde menzil tek şarjda 480 – 640 kilometreye kadar çıkabiliyor. Yine de en hızlı şarj istasyonları bile bir otomobili tam olarak ancak yarım saatte şarj edebiliyor ve bu süre, otomobilin türüne göre daha da uzun olabiliyor. Sadece birkaç dakika süren benzin alma işlemi ile karşılaştırıldığında, elektrikli araçlar şimdilik bu açıdan sınıfta kalmaya mahkum gibi görünüyorlar.
Jeep, Chrysler, Dodge, Ram ve Maserati gibi tanınmış markaların sahibi Stellantis, elektrikli araçlara büyük yatırım yapıyor. Son olarak İtalya’nın Chiari bölgesinde hazırladığı özel bir yol prototipini tanıttı. Asfaltın altına yerleştirilen bobinler Dynamic Wireless Power Transfer (DWPT) olarak adlandırılan bir teknikle, üzerinden geçen elektrikli otomobilleri şarj ediyor. Yol, DC güç kullandığından dolayı elektrik ihtiyacını güneş paneli veya rüzgâr türbinlerinden alabiliyor.
Tabii ki elektrikli araçların bu yoldan geçerken şarj olabilmeleri için özel bir alıcı taktırmaları gerekiyor. Bu alıcı, yoldan aldığı sinyallerle ürettiği elektriği doğrudan aracın pillerini şarj etmek için kullanıyor.
Kaynak: Chip