Geçtiğimiz yıllarda kitle fonlanması ile 53 milyon Euro geliri kasasına koyan girişim, sonrasında aldığı yatırımlarla 100 milyon Euro boyutunda bir yatırım elde etti. Projenin esas amacı güneş panellerini gövdeye monte edip bir yandan arabanın hem giderken hem de park halinde kendini azda olsa şarj etmesini sağlamak.
Tahminlere göre araç üzerinde entegre olan 248 güneş paneli ile yılda menzile 6000 km menzile eklemeyi planlıyor. Bu da günde 16 km civarına geliyor. Çok güneşli yaz günlerinde 48 km’ye kadar çıkılabileceği ifade edilmiş.
Bu tabii Almanya gibi güneşin çok bol olmadığı bir ülke için geçerli. Değerler Münih için olduğundan İstanbul’da %30, Antalya’da %50, Bodrum civarında ise %70 daha fazla menzil anlamına geliyor. Bodrum için bu aşağı yukarı günde 27 km, yılda 10000 km ediyor.
Güneş enerjisi çok fazla menzil sunmasa da size menzil kazandırması, şarj masraflarını azaltması ve tabii ki şarj etme zorluklarını ortadan kaldırması çok büyük avantaj. Özellikle evinde şarj imkanı olmayanlar için büyük avantaj.
Aracın fiyatı ise vergiler hariç 24.000 Euro. Motor ise 120 kW gücü ile Türkiye’deki vergi hesaplamasına göre %25 ÖTV sınıfına giriyor ve bugünki kurlar ile 550 bin TL gibi bir fiyata sahip olabilir. Şirket, Saab’ın İsveç’teki eski fabrikasında 8 yıl içinde 260 bin adet üretmeyi planlıyor. İlk üretilecek 16 bin adet ise 3000 $ bağış yapan yatırımcılarına verilecek. Araç, içinde bulunduğumuz aylarda son halini alacak ve 2023 yılının ilk yarısı gibi teslim edilmeye başlanacak
Güneş panellerinin entegrasyonu zaman içersinde oldukça fark edilmez hale geldiler ve kapalı bir alanda fark etmek imkansız gibi deniliyor ancak güneşli bir ortama çıkınca fark ediliyor. Panel rengi koyu olduğu için siyah renk seçilebildiği gibi kullanıcıların isteği ile mat renk de seçilebiliyor.
Aracın özellikleri ise şu şekilde; 54 kWh’lik batarya 360 kg ağırlığında 3000 şarja kadar ömür ve 305 km menzil sunuyor. Şarj ise 75 kW’lık hızlı şarj ile %80’e 35 dakikada ulaşabiliyorsunuz ve araç ile beraber şarj kutusunu da alırsanız araç gerektiğinde evinize bile enerji sağlayabiliyor veya diğer araçları şarj edebiliyor. Üstelik bu şekilde ücretli şarj hizmeti sunmanızı sağlayan bir uygulama üzerine de çalışmalar sürüyormuş.
- Anasayfa
- Popüler Bilim
- Enerji Haberleri
- Sona Sion: Güneş panelleri ile şarj olan elektrikli araba
Kaynak: Donanimhaber