İfşa, Elon Musk liderliğindeki şirketin, araç sahiplerinin “sürücüyü istismar ettiğini” argüman etme istikametindeki uzun müddettir devam eden eğilimini, şirket içinde kusurlu olduğu tartışılan kesimlerin neden olduğu arızalar nedeniyle onlardan tamir fiyatı talep ettiğini açıklıyor. Meseleler ekseriyetle süspansiyon ve direksiyonla ilgili. Dışarıdan bakıldığında Tesla’nın meselelere ait tasviri, direkt inkardan kısmi kabule kadar değişiyor.
Hikayeler, otomobillerindeki problemlerin daha evvelki hasarlardan yahut şoförün istismarından kaynaklandığı söylenen Tesla sahiplerinin sözlerine dayanıyor. Birtakım durumlarda kullanıcılar araçları yeni satın almışlardı.
Soruşturma Tesla’nın farklı bölgelerdeki modül geri çağırmalarına verdiği reaksiyonları ve tutarsız yansılarını de belgeliyor. Örneğin, şirketin mühendisleri, süspansiyonun bir kesimi olan art temasın, gemi sahipleri düşük süratlerde araç kullanırken birkaç olayda koptuğunu tespit etti.
TOGG’un rakibi Tesla’dan büyük ayıp!
Musk liderliğindeki araba üreticisi geri çağırmayı dört yıl erteledi fakat Çinli düzenleyicilerin baskı uygulamasından sonra bir adedini kabul etti. Ülkenin Piyasa Düzenleme Devlet Yönetimi, rasyonelleştirmenin bir kesimi olarak “kaza riski” tanımladı.
Ancak global çaptaki arıza raporlarına karşın Tesla, ABD ve Avrupa’daki parçayı hiçbir vakit geri çağırmadı. Şirket, ABD düzenleyicilerine problemlerin “sürücü istismarından” kaynaklandığını söyledi. Reuters ayrıyeten, servis merkezlerini hatalı olarak “kaldırıma çarpmak yahut diğer çok güçlü darbe” üzere “araçların yanlış kullanımını” suçlamaya çağıran 2019 “konuşma noktaları” notunu da inceledi. “Kötüye kullanım” ve “yanlış kullanım”, Musk liderliğindeki şirketin mukavelesindeki şartlar ve araba üreticisine, bu formda etiketlediği olaylar için garanti kapsamındaki tamiratları reddetme imkanı tanıyor.