Cuma, Kasım 22, 2024
Ana SayfaBilimTürkiye'nin birinci tank ihracatı yapılıyor: Kaplan MT'nin seri üretimi tamamlandı!

Türkiye’nin birinci tank ihracatı yapılıyor: Kaplan MT’nin seri üretimi tamamlandı!

Ulaş Utku Bozdoğan: Türkiye'Nin Birinci Tank Ihracatı Yapılıyor: Kaplan Mt'Nin Seri Üretimi Tamamlandı! 1

Yerli savunma sanayi şirketi FNSS tarafından geliştirilen Kaplan MT tankının Endonezya için üretilen versiyonun seri üretimi tamamlandı ve teslimatları başladı. Kaplan MT’nin Endonezya’ya gönderilmesinin ardından Türkiye’nin ilk tank ihracatı gerçekleşmiş olacak.

Türkiye ve Endonezya arasında 18 adetlik Kaplan MT anlaşması yapılmıştı. Bu 18 adetlik siparişin ilk 10 adedi Türkiye’de FNSS tarafından üretilirken diğer 8 adedi Endonezyalı savunma sanayi şirketi PT Pindad tarafından Endonezya’da üretilecek. Türk şirket FNSS, PT Pindad’a teknoloji transferi ve üretim desteği sağlayacak.

Kaplan MT’nin Endonezya’da HARIMAU adıyla kullanılacak. Sahip olduğu teknik özellikler ile orta ağırlık sınıfına giriyor. 105mm Cockerill 3105 kulesi sayesinde düşük ağırlığına rağmen yüksek atış kabiliyetine sahip olmasıyla öne çıkıyor.

Ulaş Utku Bozdoğan: Türkiye'Nin Birinci Tank Ihracatı Yapılıyor: Kaplan Mt'Nin Seri Üretimi Tamamlandı! 3

Kaplan MT, saatte azami 70 kilometre hıza ulaşabiliyor. Tek depoyla 450 kilometre yol kat edebilen araç %60 meyil tırmanabiliyor. %30 yan meyilde geçebilen araç -32 ve +55 derecelerde çalışabiliyor. 360 derece durumsal farkındalık sistemi ile çevresindeki tehditlere karşı farkındalığı yüksek olacak olan Kaplan MT, lazer ikaz sistemine sahip. Üç kişilik mürettabat kapasitesi sunuyor.

Altay tankının motoru Türkiye’ye teslim edildi

1 gün önce eklendi

Kaplan MT ikinci ihracata da çok yaklaştı

FNSS Genel Müdürü Nail Kurt, Filipinler’de de MT ihtiyacı çıktığını ancak son aşamada başka bir ürün tercih edildiğini söyledi.

Kaplan MT’nin henüz sahaya verilmemesinin dezavantajını yaşadıklarını anlatan Kurt, “Çok sayıda değildi ama bizim için önemli bir gösterge olacaktı. Başa baş gittikten sonra son dakika bir karar verildi. Başka ülkelerde de ihtiyaçlar var. Ayrıca Türkiye’de de ihtiyaç olarak düşünüleceğini öngörüyoruz. Özellikle asimetrik tehlikelerin artmasıyla birlikte gerek 105, gerekse 120’lik kuleli MT ihtiyacı doğabilir. Böyle bir araca önümüzdeki 5 ila 10 yıl içinde mutlaka daha fazla dikkat verileceği ve bir projelendirme olabileceği konusunda öngörülerimiz var.” dedi.

Yerli kule hazırlığı

Endonezya’nın talebi doğrultusunda tankta Belçika yapımı bir silah kulesi kullanıldığını belirten Kurt, şunları kaydetti:

“Dünyada böyle az sayıda kule var şu an için. Bizim de bazı planlarımız var. ASELSAN’ın da planları olduğunu biliyorum. Bir kule geliştirme konusunda Türkiye’de bir faaliyet, olması gerektiğini düşünüyorum. Tabii uzun ve çok maliyetli süreçler, iyi planlamak lazım. Tek başımıza maliyetini karşılayabileceğimiz işler değil. Dolayısıyla bu konuda eğer kullanıcımızdan yeşil ışık alırsak ivme kazanacağını düşünüyorum ama şu anda henüz böyle bir gelişme yok.

GENEL BİLGİLER

Motor

Dizel

Transmisyon

Tam Otomatik

Mürettebat

3 (Sürücü, Nişancı ve Komutan)

Güç-Ağırlık Oranı

>22 Bg/ton

Muharebe Yüklü Ağırlık

30.000 kg

BEKA VE YAŞAM DESTEK

Balistik Koruma

Gövde + İlave Zırh Stanag 4569

Mayın Koruma

Karın Altı Mayın Koruma Stanag 4569

KBRN Koruma Sistemi

İklimlendirme Sistemi

Otomatik Yangın Bastırma Sistemi

Sis Havanları

Aktif Koruma Sistemi

Opsiyonel

KULE

Ana Teçhizat

105mm CMI Cockerill® 3105

İkincil Teçhizat

7.62 mm veya 12.7 mm Eş Eksenli Makineli Tüfek

GÖREV EKİPMANLARI

360° Durumsal Farkındalık

Kablosuz İç Haberleşme Sistemi

Konumlama ve Seyru¨sefer Sistemi

Yardımcı Gu¨ç Grubu

Komuta Kontrol Muhabere Bilgi Sistemi

Lazer Uyarı Sistemi (LUS)

HAREKET KABİLİYETİ

Azami Yol Hızı

70 km/s

Yol Menzili

450 km

Azami Meyil Tırmanma

%60

Azami Yan Meyil

%30

Dik Engel Aşma

0.9 m

Hendek Aşma

2,2 m

Dönüş Yarıçapı

Pivot

Çalışma Koşulları

-32 °C/+55 °C

Sudan Basarak Geçme

1.2 m

  • Anasayfa
  • Popüler Bilim
  • Savunma Sanayi Haberleri
  • Endonezya için üretilen Kaplan MT tankının teslimatları başladı

Kaynak:  Donanimhaber

Ulaş Utku Bozdoğan
Ulaş Utku Bozdoğan
Teknoloji alanındaki güncel gelişmeleri titizlikle takip edip bu konuda derinlemesine analizler sunan bir yazar. bilgi teknolojileri, yapay zeka, mobil teknolojiler ve dijital trendler gibi konularda geniş bir bilgi birikimine sahip. Teknolojinin hızla değişen dünyasındaki yenilikleri sade ve anlaşılır bir dille aktarma çalışır. Teknolojinin getirdiği dönüşümleri yakından izleyen ve bu konudaki görüşlerini etkileyici bir şekilde paylaşan Ulaş Utku Bozdoğan, teknoloji haberleri alanında önemli bir ses haline gelir :)
RELATED ARTICLES

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Trend Yazılar