Veri Merkezlerinin Enerji Tüketimi ve Yeni Çözümler
Bulut bilişim teknolojileri ve yapay zeka araçları günümüzde oldukça popüler hale gelmiştir. Ancak, yapay zeka teknik olarak bir zihin olamaz ve bulut da aslında bir bulut değildir. Modern bilişim hizmetlerinin çoğu için veri merkezlerine ihtiyaç duyulmaktadır. Bu veri merkezleri, yüksek maliyetleri ve enerji tüketimleriyle dikkat çeken yapılar olup, firmalara nükleer santraller kadar enerji harcatacak seviyelere ulaşabilmektedir. Ayrıca, veri merkezlerinin çevresel etkileri de göz ardı edilmemelidir.
Mevcut veri merkezlerinin büyük bir kısmı, kaba ve enerji tüketimi yüksek olan soğutma sistemleri kullanmaktadır. Bu sistemler, bilgilerin saklandığı donanımların güvenliğini sağlamada kritik bir rol oynamaktadır. Yapılan araştırmalara göre, veri merkezlerinde harcanan enerjinin yaklaşık %40’lık kısmı soğutma işlemleri için kullanılmaktadır.
Bilim insanları, bu soruna çözüm olabilecek yeni bir materyal geliştirmiştir. Yüzde 13 daha verimli olan bu yeni materyal, ABD’deki Teksas Üniversitesi ve Çin’deki Sichuan Üniversitesi’nden araştırmacılar tarafından tasarlanmıştır. Saatlik enerji tüketimini 8 terawatt seviyesine kadar çıkarabilen bu materyal, enerji tüketimini yüzde 13 oranında azaltma potansiyeline sahiptir.
Bu materyal, Termal Arayüz Materyali (TIM) olarak adlandırılmaktadır. Organik bir yapıya sahip olan TIM, aktif durumdaki elektronik bileşenlerden ısının çekilme hızını artırarak, bu fazla ısıyı suya ya da soğutucuya aktarmayı başarmaktadır. Böylece, oluşan fazla ısı sistemden uzaklaştırılmakta ve bu sayede aktif soğutma sistemlerine olan talep azalmaktadır. Bu sistemler arasında fanlar ve sıvı soğutma sistemleri de yer almaktadır.
Yapılan testlerde, TIM önde gelen termal macunlardan daha etkili bir soğutma ve ısı aktarımı sağlarken, aynı zamanda sistemin her noktasından ısı çekmeyi başarmıştır. TIM ayrıca ısı pompasının da yüzde 65 daha az enerji harcamasını sağlamaktadır. Bu araştırma, Nature Nanotechnology dergisinde yayımlanmıştır.
Kaynak: Webtekno