Cumartesi, Kasım 23, 2024
Ana SayfaBilimYarasaların bir şeyi hatırlama yetenekleri, bilim insanlarını bile şaşırttı

Yarasaların bir şeyi hatırlama yetenekleri, bilim insanlarını bile şaşırttı

Görünene göre fillerin ardından, yarasalar da asla unutmayan hayvanların arasına katılabilir. Yeni bir araştırma, vahşi yarasaların belirli bir zil sesini yemekle ilişkilendirmeyi öğrendikten dört yıl sonra bile hatırlayabildiğini buldu.

Ohio Eyalet Üniversitesi doktora sonrası araştırmacısı May Dixon liderliğindeki araştırmacılar, önce vahşi doğadan kurbağa yiyen 49 yarasa yakaladı ve onları bir laboratuvar ortamında farklı seslere maruz bırakarak belirli bir sese doğru uçmaları için eğitti. Sesler, yarasaların en sevdiği av olan túngara kurbağasının çiftleşme çağrısı olarak başladı ve yavaş yavaş değiştirildi. Ardından tamamen bir zil sesine dönüştü.

Yarasalar, diğer benzer tonların varlığında bile zil sesine doğru uçmaya devam etti ve ödül olarak lezzetli bir yem parçası aldı. Bir ile dört yıl arasındaki bir süre sonrasında, Dixon ve meslektaşları eğitimli yarasalardan sekizini yeniden yakaladı ve hepsinin zil sesine doğru uçmaları sayesinde bu sesi hatırladıklarını gördü. Dixon, Austin’deki Texas Üniversitesi’nde yüksek lisans öğrencisiyken Panama’daki Smithsonian Tropikal Araştırma Enstitüsü’nde bulunduğu süre boyunca Cell Biology’de yayınlanan çalışmaya öncülük etti.

Dixon yaptığı bir basın açıklamasında “Şaşırdım – bilmeleri gereken diğer şeyler göz önüne alındığında ve uzun süreli hafızanın gerçek bedelleri olduğu göz önüne alındığında, en az bir yılın hatırlamaları için makul bir zaman olacağını düşünerek bu işe başladım” dedi ve devam etti: “Dört yıl, bir daha asla duyamayacağın bir sesi hatırlamak için bana uzun bir zaman gibi geliyor.

Dixon ve diğer araştırmacılar, esaret altındaki yarasaların vahşi doğadakilerden farklı tepki verebilmelerinden dolayı vahşi yarasaların anılarını gözlemledikleri için heyecan duyuyor. Ohio Eyalet Üniversitesi evrim, ekoloji ve organizma biyolojisi profesörü ortak yazar Gerald Carter, “Çevre farklıdır ve beyin vahşi ve tutsaklığa karşı farklıdır” diyor.

Araştırmacılar, bu çalışmanın, hayvan hafızası ile uzun süreli hafızanın nadir avları avlamayı öğrenmenin deneme yanılmalarını azaltmaya yardımcı olabileceği avcılık gibi ekolojik özellikler arasındaki ilişkiyi aydınlatmaya yardımcı olacağını umuyorlar.

Kaynak:  Chip

RELATED ARTICLES

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Trend Yazılar