Ayrıca, Birleşik Krallık’ta ikamet edenlerin verilerini almayı durdurması ve daha önce topladığı verileri silmesi emredildi. İngiltere bilgi komiseri John Edwards yaptığı açıklamada, “Şirket yalnızca bu kişilerin kimliklerinin tespit edilmesini sağlamakla kalmıyor, aynı zamanda davranışlarını etkili bir şekilde izliyor ve bunu ticari bir hizmet olarak sunuyor. Bu kabul edilemez” dedi.
İngiltere’nin Bilgi Komisyonu Ofisi (ICO), 2020’de Avustralya ile Clearview AI hakkında ortak bir soruşturma başlattı ve geçen yılın sonlarında şirkete karşı 17 milyon pound ön para cezası verdi. O sırada ofis, “Clearview AI Inc’in veri tabanının Birleşik Krallık’tan önemli sayıda insanın verilerini içermesinin muhtemel olduğunu ve sosyal medya platformları da dahil olmak üzere çevrimiçi olarak halka açık bilgilerden insanların bilgisi olmadan toplanmış olabileceğini” kaydetti.
Yüz tanıma verileri sızdırıldı! Risk büyük!
ICO, son bir tedbir yayınlarken, küresel olarak şirketin veri tabanı için yasa dışı olarak 20 milyardan fazla yüz görüntüsü topladığını kaydetti. “Clearview AI artık hizmetlerini Birleşik Krallık kuruluşlarına sunmasa da, şirketin başka ülkelerde müşterileri var, bu nedenle şirket hala İngiltere’de ikamet edenlerin kişisel verilerini kullanıyor” dedi.
Clearview AI, birinin fotoğrafını yüklemek için kullanılabilecek bir uygulama satıyor ve ardından veritabanını kontrol ederek bu kişiyi tanımlamaya çalışıyor. Veriler, teknolojinin yasal bir gri alanda olmasına rağmen, binlerce kamu kolluk kuvveti tarafından da kullanılıyor.
Twitter, Google ve YouTube, hizmet şartlarını ihlal ettiğini iddia ederek şirkete ihtarname gönderdi. Facebook ayrıca Clearview’in verilerini toplamayı bırakmasını talep etti. Şirket, Avrupa’daki gizlilik gruplarından şikayetler aldı ve İtalya’da 20 milyon euro para cezasına çarptırıldı.
Kaynak: Teknolojioku