İsveç’in batısında çalışmalar gerçekleştiren araştırmacılar, büyüleyici bir keşfe imza attı. Bilim insanları, bölgede yaklaşık 2700 yıl öncesine ait yaklaşık 40 petroglif buldu. Petroglifler, kayaların üzerinde kazma, oyma vb. yöntemlerle oluşturulan şekillere deniyor.
Araştırmacılardan Martin Östholm, Live Science’a yaptığı açıklamalarda petrogliflerin eskiden bir adanın parçası olan bir granit kayanın yüzünde oluşturulduğunu ifade etti. Östholm, bunun da insanların şekilleri oluşturmak için bir gemi veya buz üstüne inşa edilen bir platformun üstünde durması gerekmiş olabileceğini de ekledi.
Petrogliflerde insanlar, gemiler ve hayvanlar tasvir ediliyor
Binlerce yıl öncesine ait olduğu aktarılan petroglifler; gemiler, insanlar ve hayvanlar gibi şeyleri tasvir ediyor. Ayrıca at olduğu tahmin edilen dört ayaklı yaratıklara da rastlanabiliyor. Şekillerden en büyüğü, 4 metre uzunluğunda olan ve bir gemiyi tasvir eden bir petroglif. Arkeologlar, normalde bu şekillerin çoğunun boyutunun 30 ila 40 cm arasında değiştiğini ifade ediyor.
Araştırmalarının devam ettiğini söyleyen Östholm, insanların granit kaya yüzüne sert taşlar vurmak için petroglifleri oluşturduğunu aktarıyor. Bu şekilde, alttaki beyaz tabakanın açığa çıktığını ve karadan veya geçen gemilerden görülebildiğini de ekliyor.
Neden petrogliflerin yapıldığı kesin olarak bilinmiyor; ancak bazı araştırmacılara göre insanlar, mülkiyetlerini işaretlemek için böyle şeyler yapmış olabilirler. Öte yandan diğer bilim insanları, hikâye anlatma gibi amaçlar için petrogliflerin oluşturulmuş olabileceğini düşünüyor.
Keşif, daha önce de bu tarz bulgulara ulaşılan İsveç’e bağlı Bohuslän’da gerçekleştirildi. Petroglif arayan raştırmacılar, yosun kaplı bir kayayla karşılaştıklarında insan yapımı gibi görünen bazı çizgilere rastladı. Yosun kaldırıldığında ise keşfedilen petrogliflere ulaşıldı. Araştırmacılar, kayanın çok dik olmasından dolayı oymalara ulaşmak için bir platformun üzerinde durmak zorunda kaldı.
Kaynak: Webtekno