Bir grup arkeolog, 2018 yılında bir mezardan yaklaşık 5300 yıl öncesine ait bir kafatası çıkardılar. Kafatası üzerinde araştırma yapan bilim insanları, bir insan üzerinde gerçekleştirilen en eski kulak ameliyatına ait olduğu düşünülen izler buldular.
5300 yıllık kulak ameliyatı
İspanya’nın Burgos kentindeki El Pendón Dolmen‘inde yer alan bir kazı alanında çalışma yapan arkeologlar, bir kafatası buldur. Yapılan incelemeler sonucunda kafatasının vefat ettiği sırada 65 veya üstü yaşa sahip olduğu keşfedilen bir kadına ait olduğunu tahmin ediliyor.
Valladolid Üniversitesi’nden araştırmacılar, 2018 yılında bulunan bu kafatası üzerinde çalışma yürüttüler ve orta kulak enfeksiyonunu tedavi etmek için kullanılan ilkel bir cerrahi prosedürün belirtileri olduğunu düşündükleri izler gözlemlediler. Araştırma ekibi, kulak kanalındaki artan basıncı hafifletmeye çalışmak için kafanın iki yanına da delik açıldığını öne sürüyor. Kemiklerdeki gelişime bakıldığında kadının geçirdiği ameliyattan sonra yaşamına devam edebildiği belirtiliyor.
Kazı alanında yapılan incelemelerde ayrıca birkaç kez yüksek sıcaklıklarla ısıtılmış ve üzerinde bir kesme işleminden kalma olduğu düşünülen izler yer alan bir çakmaktaşı bıçak bulundu. Ekip, bunun dağlama veya cerrahi alet olarak kullanılmış olabileceğini söyledi.
UV duyarlı sensör, geliştirilirken kalamardan ilham alındı
Yaklaşık 5300 yıllık kafatasının o dönemdeki cerrahi müdahalelere dair ortaya çıkardığı bilgilerin uzun yıllar boyunca kullanılan tekniklerle benzer olduğu belirtiliyor. Kazı alanında yaklaşık 100 kişiye ait kalıntılar bulundu ve bunlar üzerindeki araştırmalar devam ediyor.
- Anasayfa
- Popüler Bilim
- Zamazingo Haberleri
- 5300 yıllık kafatasında en eski kulak ameliyatına dair izler var
Kaynak: Donanimhaber