Düşünceleri okuyan yapay zeka
Geliştirilen GPT modeli genel manada ChatGPT’den farklı değil. Temel fark, komutun insan beyin aktivitesi olması. Texas Üniversitesi’nden Jerry Tang önderliğindeki grup yaptıkları çalışmayı Nature Neuroscience’da yayınladı. Yol, deneğin “ne duyduğunu, söylediğini yahut hayal ettiğini” yorumlamak için bir fMRI makinesinden alınan manzaraları kullanıyor. Hasebiyle bu formül deneğin beynine bağlı elektrotlar gerektirmeyen tek başarılı yöntem. Başarılı diyorum çünkü kestirimlerin doğruluğu yüzde 82 düzeyine kadar çıkabiliyor. GPT-1 olarak isimlendirilen model, beyin aktivitesini daima bir lisan formatında yorumlayan tek usul pozisyonunda. Öteki teknikler bir söz yahut kısa bir cümle çıkarabilir, lakin GPT-1 deneğin ne düşündüğünü açıklayabiliyor.
Düşüncenin özünü yansıtıyor
- Algılanan konuşma (denekler bir kayıt dinledi): Yüzde 72-82 kod çözme doğruluğu
- Hayali konuşma (denekler zihinsel olarak bir dakikalık bir öykü anlattılar): Yüzde 41-74 doğruluk oranı
- Sessiz filmler (denekler sessiz Pixar sinema klipleri izlemiştir): Deneklerin sinema hakkındaki yorumlarını çözmede yüzde 21-45 doğruluk
Bir örnekte denek, “Toprak bir yoldan buğday tarlasına, bir derenin üzerinden ve kimi kütük binaların yanından geçtim” diye hayal etti. Model bunu “Diğer tarafa geçmek için bir köprüden ve uzaktaki çok büyük bir binadan geçmesi gerekiyordu” biçiminde yorumladı. Münasebetiyle, tartışmaya açık birtakım temel detayları ve kilit bağlamı kaçırdı fakat yeniden de kişinin fikrinin genel unsurlarını kavramayı başardı.
Teknolojinin tehlikeleri konusunda ikazlarda bulunuldu
Düşünceleri okuyabilen makineler GPT teknolojisinin şimdiye kadarki en tartışmalı biçimi olabilir. Takım, teknolojinin ALS yahut afazi hastalarının konuşmasına yardımcı olmasını öngörürken, berbata kullanım potansiyelini de kabul ediyor. Çalışmada beyin çözümleme teknolojisinin riskleri konusunda farkındalık yaratmanın ve her bireyin zihinsel mahremiyetini koruyan siyasetleri yürürlüğe koymanın kritik değer taşıdığı vurgulanıyor.