111 yıllık geçmişi olan İsviçre Meyve Birliği Suisse, çoğunlukla kırmızı elma sembolü ve İsviçre bayrağının süperpozisyonu ile temsil edilmiştir. İsviçre’nin en esaslı ve büyük meyve üreticisi olarak kabul edilen bu birlik, teknoloji devi Apple’ın elma sembolü üzerindeki fikri mülkiyet hakları talebi nedeniyle logolarını değiştirmek zorunda kalma ihtimaline karşı tasa duymaktadır.
Meyve Birliği Suisse yöneticisi Jimmy Mariéthoz, Apple’ın sembolik ısırılmış elma logosunun korunmasını anlamakta zahmet çektiğini belirtiyor. Mariéthoz, elmanın neredeyse kozmik bir simge olduğunu ve herkesin özgürce kullanabilmesi gerektiğini tabir ediyor.
Apple bütün elmaları kendine istiyor!
İsviçreli meyve üreticilerinin bu durumu şaşırtan bulmasına karşın, bu durum aslında bir dünya trendinin modülüdür. Dünya Fikri Mülkiyet Örgütü’ne nazaran, Apple birçok fikri mülkiyet otoritesine benzeri taleplerde bulundu ve bu talepler farklı oranlarda başarılı oldu. Japonya, Türkiye, İsrail ve Ermenistan üzere ülkeler Apple’ın taleplerini kabul etti. Apple’ın genel bir sembol olan elma üzerinde fikri mülkiyet hakları talep etmesi, şirketlerin gereksiz ticari markalar üzerinde takıntılı bir rekabet içine girmelerini teşvik eden bir fikri mülkiyet hakları sanayisi trendini yansıtıyor.
Cupertino, Kaliforniya merkezli teknoloji devi Apple’ın İsviçre’deki ticari marka tescil teşebbüsleri, ekseriyetle yeşil elma olarak bilinen gerçekçi bir elma çeşidi olan Granny Smith’in fikri mülkiyet haklarına yönelik olarak İsviçre Fikri Mülkiyet Enstitüsü’ne (IPI) 2017 yılında müracaatta bulunmasıyla başlamıştı. Bu müracaat, çoklukla elektronik, dijital ve sesli görsel tüketici eserleri ve donanımlarının potansiyel kullanımlarını kapsayan kapsamlı bir liste içeriyordu.