Seçim süreci için geri sayım devam ediyor. Pekala bu geri sayımın sonunda ne olacak? Bunu Pazar günü öğrenmiş olacağız. Lakin bahsimiz bu değil. Bahsimiz öğrenciler ve okullar. Hasebiyle da yaz tatili.
Bilindiği üzere ülkemizde yaz tatili dönemi Haziran – Eylül ayı olarak nitelendiriliyor. Yani Haziran’ın ortasında kapanan okullar, büyük bir aksilik olmadığı takdirde Eylül’ün ortasında açılıyor. Bu tatil dönemi belirlenirken dikkat edilen temel öge ise tabi ki hava sıcaklıkları. Yalnızca Türkiye’de değil. Avrupa ülkelerinde de okulların yaz tatilleri belirlenirken, hava sıcaklıkları göz önüne alınıyor.
Son yıllarda global ısınma ile birlikte sıcaklıklarda da değerli artışlar gerçekleşmeye başladı. Artık yaz mevsiminin Mayıs ayının 2. Yarısıyla birlikte başladığını ve Ekim ayının sonlarına kadar devam ettiğini biliyoruz.
Bir müjde de öğrencilere! Yaz tatili Mayıs – Ekim aylarını kapsayacak!
Bu durumu göz önüne alan pek çok Avrupa ülkesi, önümüzdeki yıldan itibaren okul tatillerini Haziran – Eylül yerine Mayıs – Ekim dönemine çekmeye hazırlanıyor. Mayıs ayının ortasında kapanacak olan okullar, Ekim ayının ortasında açılacak. Dileyen öğrenciler için Eylül ayının ortasından itibaren uzaktan eğitim halinde oryantasyon eğitimleri verilecek. Bu eğitimlere iştirak mecburi olmayacak.
Bunun bizi ilgilendiren kısmı ise şu. Genelde Türkiye’de eğitim sistemi olarak batı örnek alınıyor. Münasebetiyle batıda yaygınlaşan bir sistemin Türkiye’ye gelmesi de an problemi diyebiliriz. Bilhassa de seçim sonrasında hükümete gelecek olan batı taraflı bir idare tatil mühletini batıya nazaran ayarlayabilir.
Buradaki temel sorun ise velilerin şiddetle bu tatile karşı çıkmaları. Pekala sizin fikriniz ne? Avrupa üzere yaz tatilinin Mayıs – Ekim ayları ortasında olması nasıl olurdu?