Geçtiğimiz hafta sonu Britanya Grand Prix yarışında F1 sürücüsü Zhou Guanyu’nun aracı Silverstone’un ilk turu sırasında yaklaşık 320 km/h hızla giderken birkaç kez takla attı ve tribün bariyerlerine çarptı. Etkileyici bir şekilde Alfa Romeo sürücüsü herhangi bir yara bile almadan hayatta kaldı.
Guanyu’nun Twitter üzerinde söylediğine göre bu kaza sırasında hayatını kurtaran, Halo adı verilen teknolojiydi ve bu teknoloji sadece Guanyu’nun değil, diğer yarış sürücülerinin de hayatını defalarca kurtardı.
Halo nedir?
Halo, kokpit üzerinde duran üçgen askı şeklindeki bir titanyum çubuk ve sürücünün başını çevreliyor. Bu çubuk, 7 kilogramlık karbonfiber kaplamalı çerçevenin üzerinde dengede duran 12 tonu taşıyabilecek şekilde tasarlanmış durumda.
F1 her zaman tehlikeli bir spordu ancak 2009 yılında bir yarış sırasında Henry Surtees’in, 2014 F1 Japonya Grand Prix yarışları sırasında Jules Bianchi’nin ve 2015 yılında IndyCar etkinliğinde Justin Wilson’ın hayatını kaybetmesinin ardından bu tehlike çok daha ciddiye alınmaya başladı. Surtees ve Wilson, diğer araçlardan gelen enkazın başlarına çarpması sonucunda hayatlarını kaybetmişti.
Halo, ilk olarak 2016 yılında F1’de denendi ve 2018 yılında sürücülerin başlarını araçların takla atması veya havada uçan enkazların çarpması durumunda korumak için zorunlu hâle getirildi.
Yıllar boyunca yapılan araştırmalar ve çalışmaların ardından 240 km/h hızıyla gelen bir lastiği başarılı bir şekilde uzaklaştırabilen tek çözüm olduğu fark edildi. Ayrıca sürücüler için çok önemli olan bir şekilde, büyük oranda görüşü engellemeyen tek güvenlik seçeneğiydi.
O sırada F1 yöneticisi olan Bernie Ecclestone da dahil olmak üzere pek çok kişi Halo’ya itiraz ettiği için kullanılmaya başlaması biraz zaman aldı. F1 yorumcusu Harry Benjamin, pek çok kişinin başlangıçta bu çubuğun görüntüsünü beğenmediğini söyledi.
Ancak Halo kullanıldıkça, hem insanlar bunun görüntüsüne alıştı hem de sürücünün görüşünü engellediğine dair itirazların büyük oranda yersiz olduğu görüldü. Şu anda Halo, F1 tarihi boyunca geliştirilmiş en büyük başarı hikayelerinden biri olarak kabul ediliyor.
Kaynak: Chip