Google’ın ana şirketi Alphabet, büyük bir antitröst davasında kıymetli bir düzeltme yaptı. Amerika Birleşik Devletleri’ndeki tüm 50 eyalet ve tüketicilerden gelen baskılar sonucunda, Google Play Store‘un siyasetlerinde değişiklik yaparak Android uygulama pazarını daha açık hale getirmeyi ve 700 milyon dolarlık bir mutabakatla davayı sonlandırmayı kabul etti.
Peki, argümanlar neydi? Google’ın, uygulama geliştiricileri Play Store’u özel olarak kullanmaya zorlayarak haksız taktikler kullandığı ve bu süreçte uygulama fiyatlarını şişirdiği tez ediliyordu. Her bir Play Store sürecinden yüzde 30’a kadar hisse alan Google, hem tüketicilerin hem de geliştiricilerin cebini yakıyordu. Artık, bu karmaşık tüzel süreci çözmek için Google, büyük bir ödeme yapmayı ve Play Store ekosistemine olan sıkı denetimini hafifletmeyi kabul etti:
630 milyon dolarlık tüketici fonu: Bu para, Google Play üzerinden uygulama içi satın alımlar için fazla ödeme yapmış olabilecek tüketicilere gidecek. Fonun dağıtımı mahkeme tarafından onaylanacak lakin dağıtımın detayları şimdi açıklanmadı. 70 milyon dolarlık eyalet fonu: Google, eyalet avukatları tarafından uygun görülen biçimde kullanılmak üzere eyaletlere ek olarak 70 milyon dolar ödeyecek. Uygulama ekosistemini daha açık hale getirmek için Google, geliştiricilere başka bir faturalandırma sistemi kullanma seçeneği sunarak, bu yüksek fiyatlardan yüzde 4 tasarruf etme imkanı sağlıyor.
Google, Play Store antitröst davasını 700 milyon dolarla çözüyor
Google bu sistem üzerinde bir yıldan fazla bir müddettir testler yapıyordu ve artık bu sistem resmi olarak devreye girecek. Ayrıyeten, geliştiriciler artık uygulamalar içinde farklı fiyat seçenekleri sunarak, tüketicilere daha fazla esneklik sağlayabilecekler.
Bunun yanı sıra, Play Store’un uygulama indirmeleri üzerindeki denetimi de gevşiyor. Google, kullanıcıların uygulamaları geliştiricilerin web sitelerinden direkt indirmesini kolaylaştırarak, Play Store’u büsbütün atlayacak bir yol sunuyor.
Google ayrıyeten, yan uygulamaların yüklenmesi sırasında çıkan ikazları da hafifletiyor. Yan uygulamalar yüklenirken artık ekranda “Telefonunuz şu anda bu kaynaktan uygulama yüklemek için yapılandırılmamış. Bu kaynağa uygulama yükleme müsaadesi vermek, telefonunuzu ve bilgilerinizi riske atabilir.” iletisi görünecek.
Aynı formda, telefon üreticileri için artık Play Store tek seçenek değil. Telefon üreticileri, Google’ın müsaadesini almadan öteki uygulama mağazalarını evvelce yükleyebilecek, hatta Play Store’u büsbütün atlayabilecekler. Yakında çıkacak olan Android 14’te, bu alternatif mağazalar uygulama güncellemelerini de yönetebilecek, böylelikle Google’ın elindeki gücün bir kısmını daha alacaklar.