Almanya, Huawei ve ZTE üzere Çinli telekomünikasyon devlerinin 5G ağlarından men edilmesine yönelik kıymetli bir siyaset değişikliği üzerinde düşünüyor. Ülkenin İçişleri Bakanlığı, 2026 yılına kadar lokal telekom operatörlerinin Çinli üreticiler tarafından sağlanan kritik bileşenleri kaldırması için sıkı önlemler öneriyor. Bu adım, güvenlik telaşları nedeniyle Huawei’yi 5G altyapılarından dışlama kararı alan birçok Avrupa ülkesini takip ediyor.
Daha evvel Almanya, dört yıl evvel ABD’nin Huawei’yi yasaklama baskısına direnmişti. Fakat, Çinli teknoloji şirketlerinin potansiyel güvenlik riskleri konusundaki kaygılar, Almanya’nın bu husustaki yaklaşımını yine değerlendirmesine neden oldu. Birebir vakitte, Fransa 2020’de Huawei 5G ekipmanları için lisansların mühleti dolunca yenilenmeyeceğini duyurarak bu şirketi taşınabilir ağlardan tesirli bir formda çıkartma kararı aldı. Romanya’da, 2021’de Huawei’nin ülkenin 5G ağının geliştirilmesine katılmaması için bir yasa kabul edildi.
Huawei’ye bir darbe de Almanya’dan!
Estonya ve Litvanya üzere ülkeler, telekom ekipmanı için Çinli tedarikçilere yasağı büsbütün kabul ettiler. Portekiz’in telekom otoritesi de nispeten kısa müddet evvel Huawei ekipmanlarını ülkenin 5G taşınabilir ağlarından çıkarma kararı aldı.
Ancak Huawei, siber güvenlik değerlendirmelerinin büsbütün politize edilmesine karşı çıkıyor. Şirket, bu türlü bir yasağın uygulanması durumunda, Alman telekom operatörleri için maliyetlerin artacağına ve bunun sonucunda tüketicilerin daha yüksek maliyetlerle karşılaşacağına dikkat çekiyor. Huawei Almanya’nın Kurumsal İrtibat Lider Yardımcısı Carsten Senz, bir radyo röportajında, Alman tüketicilerin şirketin teknolojisini uzun müddettir güvenlik sorunu yaşamadan kullandığını vurguladı.
Sonuç olarak, Almanya’nın aldığı karar, Çinli teknoloji şirketlerinin kritik altyapıda oynayacağı role dair global bir tartışma başlattı. Bu, Avrupa’da 5G teknolojisinin geleceğini şekillendirecek.