2015 yılında, JAXA bilim adamları bir elektrikli su ısıtıcısına güç vermeye yetecek kadar güç olan 1,8 kilovat gücü, kablosuz bir alıcıya 50 metreden uzağa muvaffakiyetle ışınladığında, ülke bir çığır açtı. Artık, Japonya teknolojiyi gerçeğe bir adım daha yaklaştırmaya hazırlanıyor.
Nikkei, bir Japon kamu-özel iştirakinin 2025 üzere erken bir tarihte uzaydan güneş gücü ışınlamaya çalışacağını bildirdi. 2009’dan beri uzay tabanlı güneş gücü üzerinde çalışan Kyoto Üniversitesi profesörü Naoki Shinohara liderliğindeki proje, yörüngeye bir dizi küçük uydu yerleştirmeyi deneyecek. Bunlar daha sonra dizilerin topladığı güneş gücünü yüzlerce mil ötedeki yer tabanlı alıcı istasyonlara ışınlamaya çalışacak.
Japonya 2025’e kadar ışınlanmayı bulacak!
Dünya’ya güç göndermek için yörüngesel güneş panelleri ve mikrodalgaların kullanılması birinci olarak 1968’de önerildi. O vakitten beri, Çin ve ABD dahil birkaç ülke bu fikir için vakit ve para harcadı. Teknoloji ilgi cazibeli zira yörünge güneş dizileri potansiyel olarak sınırsız bir yenilenebilir güç kaynağını temsil ediyor. Uzayda, güneş panelleri günün hangi saati olursa olsun güç toplayabilir ve ürettikleri gücü ışınlamak için mikrodalgaları kullandıklarından bulutlar da sorun olmaktan çıkar.
Bununla birlikte, Japonya bir dizi yörüngesel güneş dizisini muvaffakiyetle konuşlandırsa bile, teknoloji yeniden de gerçeklerden çok bilim kurguya yakın olacaktır. Bunun nedeni, 1 gigawatt’lık (veya yaklaşık bir nükleer reaktörün çıktısı kadar) güç üretebilen bir dizi üretmenin, şu anda mevcut teknolojilerle yaklaşık 7 milyar dolara mal olması.