Cuma, Kasım 22, 2024
Ana SayfaBilimKoca bir karınca kolonisinin daima birlikte meyyit taklidi yapması, araştırmacıları şaşırttı

Koca bir karınca kolonisinin daima birlikte meyyit taklidi yapması, araştırmacıları şaşırttı

Hayvanlar alemi, inanılmaz avlanma tekniklerinden ihtimamla geliştirilmiş kamuflajlara kadar her çeşitten yırtıcı – av bağıyla dolu. Yırtıcı hayvanlardan kaçınmak, Dünya’daki birçok hayvan çeşidi için güç bir iş. Meyyit taklidi yapmak, evcil hayvanınıza öğretmek için eğlenceli bir numara olarak düşünülebilir, lakin Avustralya’daki araştırmacılar, bazı karınca kolonilerinin yenilmekten kaçınmak için bir bütün olarak meyyit taklidi yapabildiklerini keşfetti.

Araştırmacılar, Avustralya’nın Kanguru Adası’ndaki (Kangaroo Island) cüce keseli sıçan ve yarasa yuva kutularını denetim ederken, meyyit taklidi yapan güney geniş burunlu dikenli karıncalardan (Polyrhachis femorata) oluşan büyük bir koloni buldular. Bütün koloni o kadar hareketsiz duruyordu ki, takım, karıncalardan biri hareket edene kadar grubun aslında meyyit olduğuna inanıyordu. Grup, bir karınca kolonisinin tamamının bu davranışı sergilemesinin dünya genelinde birinci kez gözlemlendiğini söylüyor. Tıpkı vakitte bu çeşidin adada birinci kere bulunduğuna da dikkat çekiliyor.

Doçent S “Topa” Petit tarafından yapılan açıklamada, “Taklitleri mükemmeldi” deniliyor. Açıklama şöyle devam ediyor: “Kutuyu açtığımızda, tüm bu meyyit karıncaları gördük… ve sonra biri yavaşça hareket etti. Bu çeşit bir savunma hareketsizliği, sadece birkaç karınca çeşidi ortasında (bireylerde yahut makul kastlarda) biliniyor, fakat tüm koloni genelinde gözlemlendiği öbür bir örnek bilmiyoruz.

Hayvanlar aleminde meyyit taklidi yapmak

Ölü taklidi yapmak, yırtıcı hayvanlardan kaçınmak için bu stratejiyi kullanan, tipik olarak keseli sıçanlar üzere memeliler olmak üzere çeşitli tiplerde görülür. Bu metot, başka karınca çeşitleri de dahil olmak üzere böceklerde, çoklukla sırf tekil bireylerde görülür ve hareketsiz kalma yetenekleri, hayatta kalmaları ve yemek olmaları ortasındaki fark olabilir.

Kanguru Adası, 2019-2020’de orman yangınlarından önemli formda etkilendi ve takım, karınca çeşitlerinin yanmamış mallee (Avusturalya’ya has bodur okaliptüs ağaçları) habitat alanlarında bulundukları için etkin olarak yeni yuva alanları aradıklarını düşünüyor. Karıncaların, muhtemelen yırtıcılara karşı daha fazla savunma elde etmek için yuva kutularının girişlerini organik unsurla tıkadıkları da keşfedilmiş durumda.

Petit, açıklamasına “Polyrhachis femorata kolonileri içeren kutuların kimilerinde, kimi bireylerin hareket etmeyi durdurması biraz vakit aldı ve öbürleri durmadı. Davranışı nelerin tetiklediğini anlamak zor” diyerek devam etti.

Ekip, karıncaların itaatkar, savunmacı yahut hareket etmeyerek fark edilmekten kaçınma davranışlarını göz arkası edemeseler de, en muhtemel açıklamanın karıncaların meyyit taklidi yapması olduğuna inandıklarını söylüyor.

Makale Avustralya Zooloji Mecmuası’nda (Australian Journal of Zoology) yayınlandı.

RELATED ARTICLES

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Trend Yazılar