Pazartesi, Mayıs 6, 2024
Ana SayfaBilimSatürn'ün ikonik halkalarının en büyük gizemi çözüldü

Satürn’ün ikonik halkalarının en büyük gizemi çözüldü

Şinasi Kaya: Satürn'Ün Ikonik Halkalarının En Büyük Gizemi Çözüldü 1 Yapılan yeni bir araştırmada bilim insanları Güneş’ten en uzak altıncı gezegen olan Satürn‘ün ikonik halkalarını inceledi. Satürn’ün halka sistemi için yeni bir yaş varsayımına ulaşmaya çalışan araştırmacılar, bu toz ve buzlu kaya katmanının ne kadar vakitte toplandığını belirlemeye çalıştılar. Elde edilen sonuçlar son derece şaşırtan olsa da nihayet bu halkaların ne vakit oluştuğu sorusu cevaplanmış oldu.

Satürn’ün gizemli halkaları için kıymetli keşif

Şinasi Kaya: Satürn'Ün Ikonik Halkalarının En Büyük Gizemi Çözüldü 3 Dataları inceleyen bilim insanları, Güneş sisteminin en etkileyici ve ünlü halka sisteminin 400 milyon yıldan daha eski olmadığını belirledi. Yaklaşık 4,5 milyar yıl önce Güneş’in etrafındaki gaz ve toz bulutunun çökmesiyle öteki gezegenlerle birlikte doğan Satürn’ün yaşı ile kıyaslandığında bu halkaların tabiri caizse daha dün oluştuğunu söyleyebiliriz. Bu bilgilere nazaran Satürn’ün halkalarının oluşumu muhtemelen 240 milyon evvel dinozorlar Dünya’da dolaşırken şekilleniyordu.

Öte yandan bu araştırmanın yürütülmesi pek de kolay olmadı. Boulder Üniversitesi’nden fizikçi Sascha Kempf ve takımı, NASA’nın artık emekli olan Cassini uzay aracının topladığı 13 yıllık bilgileri tahlil etti. Satürn’ün atmosferine dalmadan evvel Cassini Satürn’ün etrafından 163 toz zerresi toplamıştı.

Halkalar yakında yok olacak

Kempf yaptığı açıklamada “Halkaları konutunuzdaki halı üzere düşünün. Şayet pak bir halı serdiyseniz, yalnızca beklemeniz gerekir. Toz halınızın üzerine yerleşecektir. Tıpkı şey halkalar için de geçerlidir.” Satürn’ün halkalarındaki toz birikiminin ölçümlerini kullanan araştırmacılar, yapıların her yıl bu gerecin metrekare başına bir gramdan daha azını biriktirdiğini kestirim ettiler.

Bu da onlara, gezegenle kıyaslandığında Satürn’ün halkalarının nispeten yeni bir fenomen olduğunu ve en azından kozmik açıdan göz açıp kapamaya muadil bir mühlet içinde hakikaten de yok olabileceğini gösterdi. Halkalar gaz devinin çekim gücü nedeniyle gezegenin içine hakikat çekiliyor fakat gökbilimciler, halkaların daha ne kadar vakitleri olduğundan tam olarak emin değiller. Kestirimlere nazaran 15 ila 400 milyon yıl içinde halkalar yok olacak.

Satürn’ün halkaları epeyce “yeni” bir özellik

Şinasi Kaya: Satürn'Ün Ikonik Halkalarının En Büyük Gizemi Çözüldü 5 Satürn’ün halkaları, 1610 yılında astronom Galileo Galilei tarafından keşfedildiklerinden beri bilim insanlarını büyülemeye devam ediyor. Bu ilgi 1800’lerde halkaların aslında katı olmadığının, daha küçük parçacıklardan oluştuğunun ortaya çıkmasıyla daha da ağırlaştı.

Bilim insanları artık Satürn’ü çevreleyen ve gaz devinin yüzeyinden yaklaşık 282.000 kilometre uzağa kadar uzanan yedi halka olduğunu biliyor. Halkalar, birden fazla Dünya’daki bir kaya modülünden daha büyük olmayan, çeşitli boyutlardaki buz kesimlerinden oluşuyor.

Halkaların ne vakit doğduğu ise büyük bir gizem oldu. Yirminci yüzyılda hakim olan teorilerden biri, halkaların Satürn’ün kendisi doğduğunda oluştuğuydu. Kempf, bu fikrin sıkıntılı olduğunu, zira Satürn’ün halkalarının son derece “temiz” olduğunu ve yüzde 98 oranında su buzundan oluştuğunu kelamlarına ekledi. Kempf, “Bu kadar pak bir şeyle karşılaşmak neredeyse imkânsız” dedi.

RELATED ARTICLES

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Trend Yazılar

Son Yorumlar