Şimdi Birleşik Krallık, Başbakan Rishi Sunak ve Avrupa Kurulu Lideri Ursula von der Leyen’in “ısmarlama anlaşma” olarak isimlendirdiği muahede kapsamında Horizon’a ortak ülke olarak yine katılmaya hazırlanıyor.
Birleşik Krallık birebir vakitte AB’nin 8 milyar pound fiyatındaki Dünya müşahede uydu programı olan Copernicus’un da ortak üyesi olacak. Fakat Euratom nükleer araştırma kümesine yine katılamayacak, bunun yerine kendi nükleer füzyon araştırmasına odaklanmayı seçecek. Muahedenin koşullarına nazaran Birleşik Krallık, hem Horizon hem de Copernicus’a iştiraki için yılda ortalama 2,6 milyar Euro katkıda bulunacak.
Uzay yarışına artık de İngiltere dahil oluyor!
Birleşik Krallık’ta araştırma izolasyonundan korkan bilim insanları rahatladıklarını tabir etti. Biyomedikal araştırmacısı Paul Nurse, Associated Press’e şunları söyledi: “Uzun yıllar boyunca bilim için milletlerarası işbirliğinin kıymetini vurgulamaktan vazgeçmeyen Birleşik Krallık ve Avrupa genelindeki çok sayıda araştırmacıya teşekkür ederiz.”
Birleşik Krallık, 2020’deki olumlu müzakerelere karşın Kuzey İrlanda Brexit ticaret mutabakatıyla ilgili uyuşmazlık nedeniyle Horizon’un dışında tutuldu. Şubat 2023’te Birleşik Krallık’a geri dönüş için bir mutabakat yapıldı lakin müzakereler Birleşik Krallık’ın mali taahhüt seviyesi nedeniyle durdu.
Temel prensiplerden biri, Birleşik Krallık’ın yıllarca devamsızlığın bedelini ödemeyeceğiydi fakat Birleşik Krallık’ın muhalefetteki Personel Partisi de Britanya’nın o periyotta çok şey kaçırdığını kaydetti. Personel bilimi sözcüsü Peter Kyle, “İki yıldır global şirketler araştırma merkezlerini nereye kuracaklarını arıyor ve Britanya dışında diğer ülkeleri seçiyor, zira biz Horizon’un bir kesimi değiliz” dedi. “Bu, ülke olarak bizim için iki yıllık boşa harcanmış bir fırsat.”