Uzaydan gelen sinyaller hakkında defalarca haber yapıldı. Lakin yeni bir çalışma, bunun tam aksisini, uzaylı uygarlıkların Dünya’daki cep telefonu kulelerinden sızan radyo sinyallerini tespit ederek insanlığı bulup bulamayacağını inceledi. Takım, dünyanın dört bir yanındaki baz istasyonlarından sızıntı simülasyonu yaparak, yakın yıldızların etrafındaki beklenen gelişmiş uzaylıların Dünya’da sahip olduğumuza muadil ekipman kullanarak bunu tespit edip edemeyeceğini bulmaya çalıştı.
Ekip, “Tespit edilebilirlik açısından, Dünya’nın 10 ışıkyılı yakınında bulunan ve GBT [Green Bank radyo teleskopu] ile karşılaştırılabilir bir alıcı sistemle donatılmış rastgele bir yakın medeniyetin Dünya’nın taşınabilir kule sızıntısını tespit edemeyeceği sonucuna vardık” dedi. Bununla birlikte, mevcut Dünya teknolojisini kullanarak, emsal sinyaller sızdıran uzaylı ömür formlarını tespit etmemiz de mümkün değil.
Araştırmacılar, “Ancak, taşınabilir sistemler emekleme basamağında ve bu teknolojinin gelecekteki gelişimi (örneğin 5G sistemleri ve ötesi), Dünya’daki sızıntının bu bileşeninin vakit içinde gücünü artırmaya devam edeceğini gösteriyor” diye yazıyor ve devam ediyor: “Sızıntı tespit edilebilirse, dünya dışı bir gözlemci gezegenimizin tabiatının çeşitli detaylarını ve yüzeyindeki teknolojinin dağılımını belirleyebilir.”
Ekibe nazaran bu belirleme yeteneği, doğal arazinin, bitki örtüsünün, okyanusların ve buzun dağılımını gösteren bir Dünya modeli oluşturabilmeyi içerecektir.
Manchester Üniversitesi Jodrell Bank Astrofizik Merkezi yöneticisi baş muharrir Profesör Mike Garret yaptığı açıklamada “Pek çok meslektaşımın, Dünya’nın son yıllarda giderek daha fazla radyo sessizliğine büründüğünü öne sürdüğünü duydum – bu teze her vakit karşı çıktım” dedi ve devam etti: “Bugün daha az sayıda güçlü TV ve radyo vericimiz olduğu yanlışsız olsa da, dünya çapında taşınabilir irtibat sistemlerinin yaygınlığı çok daha fazla. Her sistem farklı başka nispeten düşük radyo güçlerini temsil ederken, bu aygıtların milyarlarcasının bir ortada oluşturduğu spektrum kıymetli.”
Tahmin edilebileceği üzere, daha gelişmiş dinleme ekipmanına sahip uzaylıların, uzaya sızan sinyallerimizi yakalama bahtı daha fazla olacaktır ve kendi teknolojimiz ilerledikçe bunun olma mümkünlüğü da artıyor.
Garrett, “Mevcut varsayımlar, Dünya’nın alçak yörüngesinde ve ötesinde yüz binden fazla uydumuz olacağını gösteriyor” diye ekliyor: “Dünya, spektrumun radyo kısmında zati olağandışı derecede parlak; şayet bu eğilim devam ederse, hakikat teknolojiye sahip rastgele bir gelişmiş uygarlık tarafından kolay kolay tespit edilebilir hale gelebiliriz.”
Çalışma, Monthly Notices of the Royal Astronomical Society’de (Kraliyet Astronomi Topluluğu Aylık Bildirimleri) yayınlandı.