Dr. Stephen Thaler, yapay zeka “yaratıcılık makinesi” DABUS tarafından yaratılan iki icat için patent almak için yıllarını harcadı. Reuters’in haberine nazaran, Birleşik Krallık Yüksek Mahkemesi artık DABUS’u mucit olarak listelerken bu patentlerin onaylanması istikametindeki itirazı reddetti.
Mahkemenin münasebeti, Birleşik Krallık patent kanunundaki “mucidin gerçek kişi olması gerektiğini” belirten bir karardan kaynaklanıyor. Kararda, temyizin bu durumun gelecekte değişip değişmeyeceği mevzusuyla ilgilenmediği belirtildi. Thaler’in avukatları yaptıkları açıklamada, “Karar, Birleşik Krallık patent yasasının yapay zeka makineleri tarafından otonom olarak üretilen buluşları korumak için şu anda büsbütün uygun olmadığını ortaya koyuyor.” dedi.
Yapay zekaya birinci darbe geldi!
Thaler, bir yemek kabı ve yanıp sönen ışık için patentleri tescil ettirmeye yönelik birinci teşebbüsünü, bunları icat eden makinenin sahibi olarak 2018 yılında gerçekleştirdi. Lakin Birleşik Krallık Fikri Mülkiyet Ofisi, müracaatta gerçek bir insanı listelemesi gerektiğini söyledi. Thaler karara Yüksek Mahkeme’de ve akabinde Temyiz Mahkemesi’nde karşı çıktı fakat Yargıç Elisabeth Laing şunları söyledi: “Yalnızca bir kişi haklara sahip olabilir. Bir makine olamaz.”
Amerikalı Thaler da iki eseri ABD Patent ve Ticari Marka Ofisi’ne sundu, lakin müracaat reddedildi. Ayrıyeten, daha evvel DABUS’un yarattığı bir sanat yapıtının telif hakkını kendisine vermediği için ABD Telif Hakkı Bürosu’na (USCO) dava açmıştı. Dava ABD Columbia Bölge Mahkemesine ulaştı ve Yargıç Beryl Howell’in kararı şu biçimde açıklandı: “İnsan müellifliği, telif hakkının temel kaidesidir.” Thaler, bu kararın anayasaya muhalif olduğunu savundu lakin ABD Yüksek Mahkemesi davayı reddetti. İngiltere ve ABD, Thaler’in dilekçelerini reddederken, kendisi Avustralya ve Güney Afrika üzere ülkelerde muvaffakiyete ulaştı.