Cumartesi, Aralık 21, 2024
Ana SayfaBilim2 yıl sonra isteyen (ve parası olan) herkes, uzayda yemek yiyebilecek

2 yıl sonra isteyen (ve parası olan) herkes, uzayda yemek yiyebilecek

Görünüşe nazaran uzayın Dünya ile hududunu keşfetmek için bir rokete gereksiniminiz yok. Fransız teşebbüs Zephalto, 2025 yılına kadar istekli turistleri bir uzay balonuyla stratosfere göndermeyi planladığını duyurdu. Kişi başı 120.000 Euro’dan başlayan altı saatlik gidiş-dönüş seyahati, Dünya’nın “benzersiz manzaralarını” ve Celeste isimli lüks basınçlı kapsülün konforunda kaliteli bir yemek tecrübesi sunacak.

Zephalto’nun kurucusu ve havacılık mühendisi Vincent Farret d’Astiès, Bloomberg ile yaptığı görüşmede “25 km yüksekliği seçiyoruz zira uzayın karanlığında bulunduğunuz, atmosferin %98’inin altınızda olduğu ve Dünya’nın mavi çizgideki eğriliğinin tadını çıkarabileceğiniz yükseklik burası. Sıfır yerçekimi tecrübesi olmadan uzayın karanlığında duruyorsunuz.

TNW’nin haberine nazaran bu çeşit, hem uçuş öncesi hem de uçuş sırasında gurme yemekleri, aperatifleri, içecekleri, stratografik fotoğrafçılığı ve tecrübesi Wi-Fi aracılığıyla Dünya’daki beşerlerle anında paylaşma mümkünlüğünü içerecek. Şu anda Fransız mimar Joseph Dirand tarafından tasarlanmakta olan kapsül, 20 metrekarelik bir iç odaya sahip olacak ve iki pilotun yanı sıra altı yolcuyu barındıracak.

Helyum yahut hidrojenle doldurulan balon, Fransa’dan hareket edecek ve yaklaşık bir buçuk saatlik bir müddette 25 km yüksekliğe ulaşacak. Bu, ticari jetlerin faaliyet gösterdiğinden yaklaşık iki kat daha yüksek, lakin deniz düzeyinden 80-100 km yükseklikte bulunan uzay sonunun epeyce altında. En yüksek irtifada balon, yere geri inmeden evvel görünümleri rahatlıkla izlemeye kâfi vaktiniz olduğundan emin olmak için üç saat boyunca havada asılı kalacak.

Bu amaçlar çok büyük üzere gözükebilir, lakin, 2016’da kurulan teşebbüs, Airbus, Dassault, Ulusal Uzay Araştırmaları Merkezi (CNES) ve Avrupa Uzay Ajansı (ESA) dahil olmak üzere birtakım yüksek profilli isimlerde takviye alıyor.

İnanç Can Çekmez: 2 yıl sonra isteyen (ve parası olan) herkes, uzayda yemek yiyebilecek 1

Zephalto, ticari faaliyete geçtiğinde yılda 60 uçuş gerçekleştirmeyi hedefliyor. Pilotların bulunduğu üç test uçuşu gerçekleştirdi, lakin hiçbirinde tam irtifaya çıkılmadı. Şirket, bu yılın sonlarında bir test uçuşunda amaç yüksekliğe ulaşmayı planlıyor.

Tabii ki mürettebatlı yüksek irtifa balonları yeni bir fikir değil. İsviçreli fizikçi Auguste Piccard’ın bir helyum balonu tarafından taşınan basınçlı kapsül içerisinde 16 kilometreye çıkarak stratosfere ulaşan birinci insan olduğu 1931 yılı üzere nispi olarak hayli erken bir tarihe kadar bu cins denemeler gerçekleştirildi. Bu cins çalışmalar, roket tabanlı uzay turizmine nazaran daha sürdürülebilir ve erişilebilir bir alternatif olabilir.

Ancak Zephalto, birinci ticari test uçuşunu bile şimdi tamamlamadı, kapsül şimdi en son dizaynına ulaşmadı ve ticari başlangıç tarihi ertelenmeye devam ediyor. Teşebbüs, balonların tam olarak nereden fırlatılacağı yahut Avrupa Birliği Havacılık Güvenliği Ajansı’ndan (EASA) uçuş müsaadesi alıp almadığı da dahil olmak üzere bir dizi detay konusunda net bir açıklamada bulunmuyor.

Ancak uzay balonu teşebbüsleri, verdikleri kelamları şimdi tam olarak yerine getirmemiş olsalar da, Zephalto, öbür teşebbüslerin birden fazla üzere şimdiden ön rezervasyonları alıyor. Her şey planlandığı üzere giderse, birinci ticari kalkış iki yıl içinde gerçekleşebilir.

RELATED ARTICLES

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Trend Yazılar