Pazar, Aralık 8, 2024
Ana SayfaBilim20 Yıldır Konuşamayan Felçli Bir Kadın, Yapay Zekâ Sayesinde Yeniden "Konuştu"

20 Yıldır Konuşamayan Felçli Bir Kadın, Yapay Zekâ Sayesinde Yeniden “Konuştu”

Son dönemlerde hayatımızın hemen her bölümünde kendini gösteren yapay zekâ, tıp dünyasını da etkilemeye devam ediyor. Bu bağlamda; bilim insanları tarafından yapılan yeni bir çalışma, geçirdiği beyin sapı felci nedeniyle 20 yıldır konuşamayan bir kadının yapay zekâ sayesinde yeniden “konuşmasını” sağladı. 

Şimdilerde 50’li yaşlarında olan Ann Johnson isimli bir kadın, 30 yaşındayken beyin sapı felci geçirdi ve konuşma yetisini tamamen kaybetti. Geleneksel yöntemler, yıllar içerisinde bu sorunun düzeltilmesine yardımcı olmadı. Ancak ABD’de hizmet veren San Francisco Üniversitesi ile Berkeley Üniversitesi bünyesinde çalışan uzmanlar, yapay zekânın bu sorunu çözebileceğini keşfettiler. Yapılan çalışma sonuç verdi ve 20 yıldır konuşamayan kadın, şimdi yeniden eskisi gibi konuşabilir oldu.

Özel bir beyin implantı geliştirildi

Meral Erden: 20 Yıldır Konuşamayan Felçli Bir Kadın, Yapay Zekâ Sayesinde Yeniden "Konuştu" 1

Bilim insanları, Ann Johnson için özel bir beyin implantı geliştirdiler. 235 adet elektrottan oluşan bu implant, beyin dalgalarının şifresini çözebilen özel bir yapay zekâ algoritması ile entegre edildi. Yapılan çalışma, 20 yıldır konuşamayan talihsiz kadının yeniden iletişim kurabilmesini sağladı. Kadın için oluşturulan bir avatar, kadının konuşmak için çaba sarf ederken beyninde oluşan dalgaları kelimelere döküyor. Üstelik bu avatar, kadının yüz ifadelerini de aktarabiliyordu.

Meral Erden: 20 Yıldır Konuşamayan Felçli Bir Kadın, Yapay Zekâ Sayesinde Yeniden "Konuştu" 3

Ann Johnson’a geçmişte uygulanan tedaviler, kadının sadece kafa hareketleri yapmasını ve bu sayede dakikada sadece 14 kelimelik iletişim kurabilmesini sağlıyordu. Ancak yapılan son çalışma, bu durumu büyük ölçüde geliştirdi. Kadın artık avatarı aracılığıyla da olsa konuşabiliyor. Yapılan açıklamaya göre iletişim, dakikada 80 kelimeye kadar çıkmış durumda ki bu da saniyede birden çok kelime anlamına geliyor. 

Konuyla ilgili açıklamalarda bulunan Dr. Edward Chang, neden böyle bir yönteme ihtiyaç duyduklarını “somut iletişim yolunu yeniden kurmak” ifadeleriyle anlattı. Neticede yapılan bu çalışma ile Ann Johnson, artık kendi sesini kullanmıyor olsa da insanlarla doğal yoldan, konuşarak iletişim kurabiliyor…

Kaynak:  Webtekno

RELATED ARTICLES

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Trend Yazılar