Cumartesi, Kasım 23, 2024
Ana SayfaBilimBilim insanlarının 10 yılı aşkın bir müddettir tam 600 defa tekrarladığı deney

Bilim insanlarının 10 yılı aşkın bir müddettir tam 600 defa tekrarladığı deney

Einstein’ın, birebir şeyi tekrar tekrar yapıp farklı bir sonuç beklemenin meczupluk olduğunu söylediği sav edilir. Lakin görünene nazaran, evrimin sırlarını ortaya çıkarmak için 600 sefer tıpkı deneyi tamamlayan bir küme bilim insanı bu fikri desteklemiyor.

Deney on yılı aşkın bir müddettir devam ediyor ve bilim insanları Atlanta’daki bir laboratuvarda her gün binlerce maya hücresinin savaşmasını izliyor. New York Times’ta yayınlanan bir habere nazaran, en süratli büyüyen hücreler en uzun mühlet yaşayanlar, en büyük kümeleri oluşturanlar ve sonunda kar tanesi formlarına ayrılanlar oluyor.

Buna misal kar tanelerinin, milyonlarca yıl evvel birinci tek hücreli canlılar bir ortaya gelip çok hücreli olmaya başladıklarında gerçekleşen evrimin merkezinde yer aldığı düşünülüyor. Bu yüzden deneyin, evrimin uzun müddettir bilim insanlarının gözünden kaçan sırlarına ışık tutabileceği umuluyor.

Nature mecmuasında yayınlanan yeni makale, tek hücreli organizmaların nasıl birebir yazgısı paylaşan çok hücreli organizmalara dönüştüğünü anlamaya çalışıyor. Araştırmacılar, elde ettikleri bilgilerin, hücrelerin kendilerini çok hücreli bir vücuda dönüştürmeye nasıl başladıklarına dair en az bir ipucu ortaya çıkardığını söylüyor.

Deney, yaklaşık 3.000 jenerasyon boyunca maya kümelerinin çıplak gözle bile görülebilecek kadar büyümeye başladığını gösterdi. Bu büyümenin muazzam olduğu rahatlıkla söylenebilir ve deney, insanların hala evrimleşmeye devam edip etmediği de dahil olmak üzere evrimin bizden sakladığı sırlar hakkında daha fazla fikir verebilir.

Araştırmacılar her gün maya hücreleriyle dolu bir test tüpünü döndürüyor ve en tabana batanlar daha sonra emilerek sonraki gün test tüpünde kullanılıyor. Bu, onların her gün daha fazla büyümelerine ve ilişki kurmalarına imkan tanıyor, bu da araştırmacıların gözlemlediği kar tanesi gibisi yapılara yanlışsız genişlemelerini sağlıyor.

En dıştaki maya objelerinin en içteki yapılara besin sağlaması da mümkün olabilir. Araştırmacıların gelecekte test etmeyi planladıkları şeylerin ortasında bu ihtimal de yer alıyor ve bu, evrimin sırlarını çözmemize yardımcı olacak ipuçlarını daha da açığa çıkarabilir…

Ulaş Utku Bozdoğan
Ulaş Utku Bozdoğan
Teknoloji alanındaki güncel gelişmeleri titizlikle takip edip bu konuda derinlemesine analizler sunan bir yazar. bilgi teknolojileri, yapay zeka, mobil teknolojiler ve dijital trendler gibi konularda geniş bir bilgi birikimine sahip. Teknolojinin hızla değişen dünyasındaki yenilikleri sade ve anlaşılır bir dille aktarma çalışır. Teknolojinin getirdiği dönüşümleri yakından izleyen ve bu konudaki görüşlerini etkileyici bir şekilde paylaşan Ulaş Utku Bozdoğan, teknoloji haberleri alanında önemli bir ses haline gelir :)
RELATED ARTICLES

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Trend Yazılar