Şekerin insan sağlığı için pek de faydalı olmadığı, uzun yıllar önce tespit edilmiş olan tartışmasız bir gerçek. Ancak bazı insanlar, şeker yerine yapay tatlandırıcı kullanıyorlar. Bu yapay tatlandırıcılar kimi zaman doğal bileşenler olarak karşımıza çıkarken, kimi zaman da şekerin aksine çok az seviyede enerji veren bileşenlerin sentezlenmesi ile oluşturuluyor. Yaygın olarak kullanılan yapay tatlandırıcıların şeker kadar sağlıksız olmadığı ve hatta kilo vermeye yardımcı olduğuna da inanılıyor.
Ancak bu inanışın yanlış olduğu ortaya çıktı. Dünya Sağlık Örgütü, yapay tatlandırıcılarla ilgili bugüne dek yapılmış olan 200 civarı araştırmayı tek tek inceledi ve “şekersiz tatlandırıcılar, kilo kontrolü sağlama veya diyabet ile kalp hastalığı gibi bulaşıcı olmayan hastalık riskini azaltma aracı olarak kullanılmamalıdır” açıklamasını yaptı. Çünkü 200 civarında araştırmadan çıkarılan sonuç, yapay tatlandırıcıların kilo kaybı konusunda anlatıldığı kadar etkili olmadığıydı.
Yapay tatlandırıcı, sadece 1 kilogram hafif olmanızı sağlarken, diyabet riskini artırıyor
Dünya Sağlık Örgütü’nün incelediği araştırmalar sonucunda şu sonuçlara ulaşıldı:
- Yapay tatlandırıcı kullananlar, hiç kullanmayanlardan sadece 0,71 kilogram hafiflerdi.
- Yapay tatlandırıcı kullananların obeziteye yakalanma riski, diğerlerinden yüzde 76 fazlaydı.
- Yapay tatlandırıcılı içecek kullananların tip 2 diyabete yakalanma olasılıkları, yüzde 23 fazlaydı. Bu oran, yapay tatlandırıcının yemeklere ve içeceklere de dahil edilmesi halinde yüzde 34’e kadar yükseliyordu.
- Diyabet teşhisi konulmuş bir bireyin yapay tatlandırıcı kullanması, sağlığına olumlu veya olumsuz bir etki yapmadı.
- Yapay tatlandırıcı kullanımı ile kanser arasında hiçbir bağ bulunamadı.
- Bireylerin 13 yıllık izlemleri, yüksek miktarda yapay tatlandırıcı kullanılmasının tip 2 diyabet, kardiyovasküler hastalık ve ölüm riskinin arttığını gösterdi.
Dünya Sağlık Örgütü tarafından yapılan açıklamanın tavsiye niteliğinde olduğunu belirtelim. Yani yapay tatlandırıcıların kullanımının yasaklanması veya insanların bu maddelerden yüzde 100 uzak kalması için herhangi bir neden yok. Ayrıca DSÖ, incelediği araştırmaların kalitesinin “düşük veya çok düşük kesinlik” kategorisinde olduğunu ifade etti. Yani yapay tatlandırıcılara karşı düşman olmamızı gerektiren bir durum yok. En azından şimdilik…
Kaynak: Webtekno