MOXIE deneyi (Mars Oksijen İn-Situ Üretimi Deneyi) ismi verilen bu teknoloji, Mars’ın atmosferinden oksijen üretmeyi başardı ve bu, kızıl gezegenin insan hayatı için uygun olup olmadığını araştırmada kıymetli bir adım olarak kabul ediliyor.
MOXIE deneyi, Mars’ta ömrün sürdürülebilirliğini pahalandırmak ve astronotlar için kaynakları nasıl kullanabileceklerini anlamak gayesiyle tasarlanmıştı. Deney, Perseverance isimli uzay aracı üzerine yerleştirilmişti ve Mars’ın ince atmosferinde bulunan karbondioksiti oksijene dönüştürmek için çalışıyordu.
NASA muştuyu verdi! Mars’ta oksijen üretildi!
Uzay Teknolojisi Misyonu teknoloji gösterimleri yöneticisi Trudy Kortes, deneyin sonuçlarına ait yaptığı açıklamada, “Bu teknolojiyi gerçek dünya şartlarında kanıtlayarak, astronotların Kızıl Gezegen’de daha fazla vakit geçirebileceği bir geleceğe bir adım daha yaklaştık” dedi. Bu söz, Mars’a beşerli bir vazifenin gerçekleşmesi için umut verici bir işaret olarak kabul ediliyor.
Mars’ın atmosferinde oksijen üretmek, birçok avantaj sunuyor. Birinci olarak, astronotlar Mars’a uzun vadeli misyonlar için gittiklerinde solunabilir oksijenin kaynağı sağlanmış olacak. Bu, uzay vazifelerinin daha sürdürülebilir ve bağımsız hale gelmesine yardımcı olacak. Ayrıyeten, Mars’ta üretilen oksijen, roket yakıtı olarak da kullanılabilir, bu da uzay vazifelerinin daha ekonomik hale gelmesini sağlayacak bir faktör.
MOXIE deneyi, insanların Mars’ta ömür kurallarını geliştirmek ve gelecekte uzun vadeli misyonlar için hazırlık yapmak ismine büyük bir adım olarak kabul ediliyor. Bu deney, Mars’ın insan ömrü için uygun bir yer olup olmadığını kıymetlendirmek açısından da kıymetli bir rol oynayacak ve uzay keşiflerinin geleceğini şekillendirecek üzere görünüyor.