Son duyumlarına nazaran Çin, merkezi hükümet vazifelileri ortasında iPhone kullanımını yasakladı. Bu haber, Apple paylarının New York’ta %3.6 düşerek bir ayda görülen en büyük günlük düşüşle $182.91’den kapanmasına sebep oldu. Bu durumdan evvel, Apple’ın borsadaki kıymeti bu yıl %46 artmıştı.
Wall Street Journal’a nazaran yöneticiler, bu yasağı çalışanlarına çeşitli hallerde, sohbet kümeleri ve toplantılar yoluyla aktarıyorlar. Fakat Çin Dışişleri Bakanlığı’ndan ve Apple’dan bahisle ilgili resmi bir karşılık alınamadı. Farklı bir halde, birtakım kaynaklara nazaran, Çinli yetkililer aslında pandemiden evvel resmi bir siyaset olmaksızın iPhone’ları kullanmaktan kaçınıyorlardı. Bunun yerine, bilhassa Huawei olmak üzere yerli şirketlerin akıllı telefonlarını tercih etmeye başladılar.
Bu durum, Çin ve ABD ortasındaki genel tansiyon trendinin bir kesimi olarak görülebilir. Bilhassa, Çinli kimi hükümet bakanlıklarının daha evvel güvenlik tasaları nedeniyle Tesla arabalarını yerleşkelerine almama kararı benzeri bir adım olarak görülmüştü.
Apple’ın CEO’su Tim Cook, daha evvel Çin’e yüksek profilli bir ziyarette bulunarak, şirketin toplam gelirinin yaklaşık %19’unu oluşturan bu ülkenin hem bir pazar hem de bir üretim merkezi olarak değerini vurgulamıştı.
Amerika’nın Çinli teknoloji şirketlerine karşı aldığı aksiyonlara cevap olarak bu iPhone yasağının bir misilleme olabileceği düşünülüyor. Bu, yalnızca Apple’ı değil, Çin’de faaliyet gösteren öteki yabancı markaları da etkileyebilir.
Devlet memurlarının iPhone kullanması yasaklandı! Sebebi güvenlik!
Son yıllarda, bilhassa Huawei ve ZTE, ABD tarafından ulusal güvenlik tasaları nedeniyle daima kısıtlamalara maruz kaldı. Bu iPhone yasağı, Çin’in Amerikan teknolojilerine olan bağımlılığını azaltma uğraşlarında rastgele bir ABD şirketini muaf tutmaya niyetli olmadığını gösterebilir.
Bu atağın, iPhone’un Çin’deki popülaritesi göz önüne alındığında, kısa vadede gelirler üzerindeki tesiri belirsizliğini koruyor. Fakat analistler, bu hareketin, devam eden jeopolitik zorluklarla birlikte, memleketler arası şirketler ve Çin ortasındaki karmaşık ilgiyi keskin bir formda hatırlatacağını belirtiyorlar.