Şirket, Android için Lookout uygulamasını, altyazı yahut alt metin içermeyen manzaraların açıklamalarını ayrıntılandırmak için DeepMind tarafından geliştirilen yapay zekayı kullanan bir “görüntü soru-cevap” özelliği ile güncelliyor. Örneğin, uygulama bir köpek görürse (yazarak yahut sesle) ona bu köpeğin oyuncu olup olmadığını sorabilirsiniz. Google, “yakında” gaye kitleyi genişletmeyi planlayarak, kör ve az gören insanları bu özelliği test etmeye davet ediyor.
Ayrıca tekerlekli sandalye yahut bebek arabası kullanıyorsanız kentte dolaşmanızı kolaylaştırabilecek bir diğer özellik daha geliyor. Google Haritalar, tekerlekli sandalye erişimine uygun etiketleri herkese genişletiyor, böylelikle basamaksız bir giriş olup olmadığını yere gelmeden evvel bilebileceksiniz. Bir yerin seyahate değip değmeyeceğine karar vermenize yardımcı olmak için bir ihtarın yanı sıra başka konaklama ünitelerine (tekerlekli sandalyeye uygun koltuklar gibi) ait detaylar da burada yer alacak.
Google AI artık altyazısız fotoğraflarla ilgili sorularınızı da yanıtlayacak
Size yardımcı olabilmek için ayrıyeten birkaç küçük güncelleme daha geliyor. Aramalar için Canlı Altyazı, alıcılara yüksek sesle okunan karşılıkların yazılmasına imkan tanıyacak. Masaüstünde Chrome (yakında taşınabilir için) artık URL yazım kusurlarını tespit ediyor ve alternatifler öneriyor. Açıklandığı üzere, Wear OS 4, yılın ilerleyen vakitlerinde piyasaya çıktığında daha süratli ve daha dengeli metinden konuşmaya sahip olacak.
Google, son aylarda yapay zekayı sıkı bir halde zorluyor ve I/O 2023’te bir çok özellik tanıttı. Tekrar de Lookout yükseltmesi, en faydalı olanlardan biri olabilir. AI açıklamaları faydalı olsa da, Soru-Cevap özelliği olağanda öbür bir insanın girdisini gerektirecek detayları sağlayabilir. Bu, görme sorunu olan insanların bağımsızlığını da artırabilir.