Kullanıcılar vakit zaman telefonlarını sabaha kadar şarjda bırakıyor. Elbette bunun telefonun piline ziyanlı olduğunu düşünenler var. Fakat uzmanlar, bu bahiste birtakım açıklamalar yaparak bu yaygın inanışı çürütüyor.
Birçok insan, telefonlarını gece boyunca şarjda tutmanın batarya performansını ve telefonun genel sıhhatini olumsuz etkileyebileceğine inanıyor. Lakin, cep telefonları artık çağdaş lityum iyon pillerle donatılmış durumda ve bu piller, gelişmiş bir şarj idaresi sistemiyle birlikte geliyor.
Lityum iyon piller, aşırı şarja karşı korumalı ve tam şarj olduktan sonra şarj akımını kesiyor. Bu sayede, telefonunuzun bataryası ziyan görmüyor. Hasebiyle da bilinenin aksine telefonunuzu gece boyunca şarjda bırakmanız bataryaya ziyan vermiyor.
Telefonumuzu sabaha kadar şarjda bırakmak ziyanlı mı? İşte cevabı!
Ancak, uzmanlar uzun vadeli şarjda bırakmanın kimi dezavantajları olduğunu belirtiyor. Daima olarak telefonu şarjda tutmak, bataryanın tam performansını göstermesini engelleyebilir ve batarya ömrünü kısaltabilir. Bu nedenle, telefonunuzu daima olarak şarjda tutmanız yerine, bataryanın yaklaşık yüzde 20 ila 80 ortasında bir düzeyde tutmak daha âlâ olabilir.
Özetle, telefonunuzu gece boyunca şarjda bırakmanın bataryaya ziyanlı olduğu yaygın bir yanılgıdır. Fakat uzun periyodik şarjda bırakmanın batarya performansını etkileyebileceği de unutulmamalıdır. Telefonunuzun bataryasını uzun ömürlü tutmak için, tertipli şarj-dolum döngüleri yapmak ve bataryayı çok şarjdan korumak değerlidir.