Cumartesi, Aralık 21, 2024
Ana SayfaBilimBilim insanları, meyve sineği hücrelerinde daha evvel hayvanlarda hiç görülmemiş bir şey...

Bilim insanları, meyve sineği hücrelerinde daha evvel hayvanlarda hiç görülmemiş bir şey tespit etti

İlk kere bir hayvanın hücresinde yeni bir organel bulundu. PXo cisimleri olarak isimlendirilen bu organel, inorganik fosfatla daha evvel sırf bakteri, bitki ve maya hücrelerinde görülen bir formda etkileşime giriyorlar, fakat artık Dünya üzerinde en çok incelenen hayvanlardan birinde ortaya çıktı.

Meyve sineği Drosophila melanogaster, sıklıkla bilimsel araştırmalara bahis oluyor ve bu mevzudaki tahminen de tek rakibi, her yerde bulunan yuvarlak kurt Caenorhabditis elegans olabilir. Yüzyılı aşkın bir müddettir bilim insanlarının incelemesi altında olmalarına karşın, meyve sinekleri hala birtakım sırlara sahip üzere görünüyor.

Yeni bir keşif, bir hücrede belli bir fonksiyonu yerine getiren minyatür zara bağlı yapılar olan bir cins organeli gösteriyor. Organellerin ne olduğunu açıklamak için, genetik bilgiyi depolayan çekirdekler, proteinleri bir ortaya getiren ribozomlar ve “hücrenin güç merkezi” olan mitokondri örnek olarak verilebilir.

Araştırmacılar, D. melanogaster hücrelerinde tanımlanamayan oval halli bir yapıyı boyamaya çalıştıklarında, yeni bir organel ile karşı karşıya olduklarını fark ettiler. İnorganik fosfatı (Pi) taşıdığı bilinen bir PXo proteininin bu gizemli kürelerin içinde sıkıştığını fark ettiklerinde, hayvan dokularında Pi’nin metabolizma ve sinyal iletimindeki rolünü araştırıyor olmalarından ötürü bu cismi yakından inceliyorlardı.

Boyama gayretlerinin hiçbiri başarılı olmayınca, hayvan hücreleri için büsbütün yeni bir organel bulduklarını anladılar. PXo proteinleri ile münasebeti göz önüne alınarak, bu yeni cisimlere PXo gövdeleri ismi verildi.

Araştırmacılar, elektron mikroskobu kullanarak PXo gövdelerinin yapılarını çözdü ve bunların Pi taşıma proteinleri ile kaplı spiral halkalardan oluştuğunu buldu. Bu yapılar, metabolizma ve DNA sentezinde yer alan hücre işlevleri için gerekli olmasıyla değer taşıyan Pi’yi tesirli bir formda hücrenin sitoplazmasından çekip depoluyorlardı.

Meyve sineği hücrelerinde bulunan Pi ölçüsüyle oynamaya başladıklarında, kâfi Pi’ye sahip olmamanın bedenlerinin sindirim kısmında çok hücre büyümesine yol açtığını gördüler. Bu tıpkı vakitte PXo’nun çok fazla Pi’yi depoya kaydırmayı bırakmasını ve PXo gövdelerinin, muhtemelen onu hücre fonksiyonları için hür bırakmanın bir yolu olarak stoklarının bir kısmını parçalamasını tetikledi.

Bulgular, tarihi olarak hakkında çok az şey bildiğimiz, hayvan hücrelerinde hücre içi fosfat düzenlemesinin ehemmiyetine ışık tutuyor olsa da, araştırmacılar, bu birinci keşif ile yapılan atılımın akabinde bu eksikliğimizi telafi etmeye başlayabileceğimizi umuyorlar.

Araştırmacılar, makalelerinin sonucunda “Hayvan hücrelerinde sitosolik Pi düzenlemesi hakkındaki bilgi kıtlığı göz önüne alındığında, bulgularımızın geniş tesirleri olabilir ve Pi metabolizması ve sinyalleşmeyi incelemek için yeni yollar açabilir” diyor.

Çalışma Nature mecmuasında yayınlandı.

RELATED ARTICLES

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Trend Yazılar