Cuma, Mayıs 17, 2024
Ana SayfaİnternetTürkiye, Twitter’a en fazla içerik kaldırma talebi gönderen ülkelerden oldu

Türkiye, Twitter’a en fazla içerik kaldırma talebi gönderen ülkelerden oldu

İnanç Can Çekmez: Türkiye, Twitter’a En Fazla Içerik Kaldırma Talebi Gönderen Ülkelerden Oldu 1 Twitter, bir müddet evvel yaptığı açıklamada, toplumsal medya platformunun milyarder Elon Musk tarafından devralınmasından evvel, 2022’nin birinci yarısında kullanıcılardan 6,5 milyondan fazla içeriği kaldırmalarını istediğini ve bunun 2021’in ikinci yarısına nazaran yüzde 29’luk bir artış olduğunu söyledi.

Türkiye, içerik kaldırma talebinde üçüncü sırada

Twitter, platformun kurallarını ihlal eden içerikler hakkında süreç yapmaya ve hükümetlerin yasal taleplerine karşılık olarak kullanıcıların haklarını müdafaaya devam ettiğinin altını çizerken 2022 yılının birinci yarısına ilişkin taleplerin ayrıntılarını açıkladı. Buna nazaran Twitter, kullanıcılardan Twitter Kurallarını ihlal eden 6.586.109 adet içeriği kaldırmalarını istedi; bu sayı 2021’in ikinci yarısına nazaran yüzde 29 artış gösterdi. Bu periyotta 5.096.272 hesap hakkında yaptırım uygulandı (%20 artış) ve 1.618.855 hesap Twitter Kurallarını ihlal ettiği için askıya alındı (%28 artış).

Twitter’ın yaptığı açıklamaya nazaran dünya genelinde hükümetlerden içerik kaldırmaya yönelik yaklaşık 53.000 yasal talep alındı. Twitter’ın bu taleplere ahenk oranının talepte bulunan ülkeye nazaran değişiklik gösterdiği, en çok talepte bulunan ülkelerin Japonya, Güney Kore, Türkiye ve Hindistan olduğun açıklandı.

Hindistan, en çok kullanıcı bilgisi isteyen ülke oldu

İnanç Can Çekmez: Türkiye, Twitter’a En Fazla Içerik Kaldırma Talebi Gönderen Ülkelerden Oldu 3 Twitter birebir vakitte 85’ten fazla ülkeden kullanıcı dataları için 16.000’den fazla hükümet bilgi talebi aldıklarını söyledi. Kullanıcı bilgilerini 2022’nin birinci yarısında en çok isteyen birinci beş ülke Hindistan, ABD, Fransa, Japonya ve Almanya oldu.

Twitter bu dataları elbette bir mecburilik nedeniyle paylaştı. Avrupa’da yürürlüğe giren Dijital Hizmetler Yasası (DSA) olarak bilinen kurallar, şirketlerin Ağustos ayına kadar risk idaresi yapmalarını, dış ve bağımsız kontrol yapmalarını, bilgileri yetkililer ve araştırmacılarla paylaşmalarını ve bir davranış kuralları benimsemelerini gerektiriyor. Yasa kapsamında seçilen 19 şirket, dezenformasyonla gayret etmek, kullanıcılara daha fazla müdafaa sunmak ve çocuklar için daha güçlü müdafaa sağlamak için tahliller üretecek ya da global cirolarının yüzde 6’sına varan para cezalarını göze alacak. 19 firma ortasında Alphabet, Apple, Meta, Microsoft, Twitter, Snap ve TikTok üzere büyük şirketler yer alıyor.

RELATED ARTICLES

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Trend Yazılar

Son Yorumlar