Perşembe, Mayıs 16, 2024
Ana SayfaDonanımMeta'ya Tarihin En Büyük Para Cezası Kesildi

Meta’ya Tarihin En Büyük Para Cezası Kesildi

Avrupa Birliği’nde 2016 yılında yürürlüğe giren Genel Veri Koruma Tüzüğü (GDPR), AB vatandaşlarına ait tüm verilerin Avrupa merkezli sunucularda depolanmasını zorunlu tutuyordu. Bugün, Avrupa’dan buna uymayan kuruluşlara yönelik ilk ceza geldi.

Avrupa Birliği, Facebook, Instagram ve WhatsApp’ın çatı şirketi Meta’nın Avrupa ayağına 1,3 milyar dolarlık rekor düzeyde ceza kesti. Cezanın gerekçesi, veri transferinin “temel hak ve özgürlüklere yönelik riskleri ele almaması” idi. Kısa ve uzun dönemi ilgilendiren bir karara daha imza atıldı.

Meta’ya veriler hakkında bir talimat da verildi:

Meral Erden: Meta'Ya Tarihin En Büyük Para Cezası Kesildi 1

İrlanda Veri Koruma Komisyonu tarafından verilen karar ile Meta’ya sadece para cezası değil, Avrupalı Facebook kullanıcılarının verilerini ABD’ye göndermeyi hemen bırakması talimatı verildi.

Meta, geçtiğimiz yıl Avrupa’yı tehdit etmişti:

Meta ve AB arasındaki veri kavgası, en sonunda geçtiğimiz yıl Meta’nın tehdidiyle gündeme oturmuştu. Meta, verilerin ABD’ye gönderilmemesi durumunda Avrupa’da Instagram ve Facebook’u kullanıma kapatabileceğini ifade etmiş, açık tehditte bulunmuştu. AB ise şu şekilde cevap vermişti:

Meta, verilerin neden ABD’ye gönderilmesini istemiyor?

Meral Erden: Meta'Ya Tarihin En Büyük Para Cezası Kesildi 3

Meta’ya gönderilen AB vatandaşı verileri, Meta’nın reklam faaliyetlerine milyonlarca kişilik katkıda bulunuyor. 

AB, neden Meta’ya güvenmiyor?

AB’nin Meta hakkındaki şüpheleri aslında yalnızca Meta’ya özel değil. GDPR’ın kökeni, 2013 yılında ABD’li muhbir Edward Snowden’ın ABD hükûmetinin tüm dünyayı nasıl dijital ağdan gözlemlediğini açığa çıkarmasına dayanıyor. AB, verilerin gözetleme için kullanılabilme potansiyeli nedeniyle sadece kendi topraklarında depolanmasını istiyor.

Meta’dan ceza hakkında ilk açıklama: “Haksız”

Meta, İrlanda’da verilen karara itiraz edeceklerini belirtti ve kararı “kusurlu” ve “haksız” olarak nitelendirdi. Meta Başkanı Nick Clegg ise veri transferinin interneti ulusal ve bölgesel bölmeyle doğacak risklerden koruduğunu savundu.

Kaynak:  Webtekno

RELATED ARTICLES

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Trend Yazılar

Son Yorumlar