Apple, iPhone ekranlarına QR kodlar ekleyerek üretim kalitesini artırmayı ve materyal israfını azaltmayı amaçlıyor. Bu QR kodları, her ekrana kazındı ve Apple’ın tedarikçiler Lens Technology ve Biel Crystal’dan gelen ekran kalitesini yakından izlemesine ve değerlendirmesine imkan tanıdı. The Information’ın raporuna nazaran bu yenilik, materyal israfını %30’dan %10’a indirdi.
iPhone 15 serisi için bu yenilikçi barkod inisiyatifi üzerinde ağır bir formda çalışıldı. Her ekranın üzerine iki barkod yerleştirildi. Bu barkodlardan biri çerçevenin iç kenarına, başkası ise 0.2mm boyutunda diğer bir yere konuldu. Bu inisiyatif, ekran yanılgılarını %30’dan %10’a düşürerek Apple için değerli maliyet tasarrufu sağladı. Ayrıyeten Apple, tedarikçilerin yanılgılı oldukları sav edilen ekranlar için fiyat talep etmesini engelleyerek üretim kalitesi üzerinde daha âlâ bir denetim sağladı.
Apple, iPhone ekranlarına QR kodları eklemekte başlangıçta zorlandı. Bu, ekranların zayıflamasına ve kodun bulunduğu yere yakın bölgelerde düşme testleri sırasında çatlaklara neden oldu. Fakat, yeni tarama teknikleri geliştirerek ve camda çok derin kazımalara yol açmamak için mikroskobik lensler kullanarak bu problemlerin üstesinden geldi.
Apple, her bir iPhone’a QR kod yerleştiriyor, pekala ancak neden?
iPhone ekranlarındaki QR kodları farklı maksatlara hizmet ediyor: Küçük olanı yanılgılı olarak rapor edilen ekranları incelemek için, büyük olanı sahiden kusurlu ekranları tanımlamak için kullanılıyor. Bu, tedarikçiyi belirtip, muhakkak üretim partilerine kadar daraltabilir. Bu gelişme, üretim kalitesini artırdı ve israfı azalttı, bu da Apple’ın kalite denetimi konusundaki stratejik taahhüdünü yansıttı.
AppleInsider’a nazaran her iki ekran firması da zorla çalıştırma argümanlarıyla karşı karşıya kaldı. Apple, bu tezlere gereğince karşılık vermediği gerekçesiyle eleştirildi. Lakin Apple, bu firmaları ve üretim problemlerini izlemeye devam ediyor.
Şu ana kadar, iPhone 15 serisi çok ısınma ve USB-C kablo problemleri üzere meselelerle karşılaşıyor. Bu aygıtlar 3nm yonga setleri kullanıyor. Apple A17 Pro da bu teknolojinin birinci örneklerinden biri. Lakin, analist Ming-Chi Kuo, bu teknoloji için gelecek yıl zayıf talep olacağını öngörüyor, bu da Apple’ın 3nm çip siparişlerini azaltmasına yol açacak.