Çarşamba, Mayıs 1, 2024
Ana SayfaBilimİnsan küllerini uzaya taşımayı amaçlayan roket, fırlatılmasından 3 saniye sonra patladı

İnsan küllerini uzaya taşımayı amaçlayan roket, fırlatılmasından 3 saniye sonra patladı

New Mexico çölü üzerinde, uzayda anma merasimi yapılması emeliyle insan külleri taşıyan bir roket patladı. Neyse ki yakılmış insan kalıntıları içeren 100’den fazla kapsülün kurtarıldığı bildirildi.

Up Aerospace yörünge altı roketini Pazartesi günü Spaceport America’dan fırlattı. Roket, NASA için bir düzineden fazla öğrenci deney yükünün yanı sıra, merhum bir NASA astronotunun ve bir kimyagerin külleri de dahil olmak üzere ailelerin yörünge altı bir anma merasimine gönderdiği kalıntılarını taşıyordu. Lakin roket, kalkıştan yaklaşık üç saniye sonra patlamasına neden olan ölümcül bir anormallik yaşadı.

Uzayda anma servisi Celestis’in söylediğine nazaran, yakılan küller patlamadan sağlam bir biçimde kurtuldu ve kurtarıldı. Celestis’in kurucu ortağı ve CEO’su Charles Chafer, e-posta aracılığıyla yaptığı açıklamada “120 uçuş kapsülünün tamamı inançlı bir formda fırlatma çalışanının elinde ve bir sonraki uçuşumuzu beklerken bize iade edilecek” dedi ve ekledi: “Roket uçuş sırasında patlamış olsa da, fırlatma hizmeti sağlayıcımız Up Aerospace’in ihtimamı ve profesyonelliği, Celestis yükünün ziyan görmemesini ve yine fırlatılabilmesini sağlıyor.

Chafer’in söylediğine nazaran, insan küllerini uzaya fırlatma konusunda uzmanlaşmış Teksas merkezli şirket, fırlatma vazifelerini, roketin uzaya ulaşamaması durumunda yükleri kurtarmak için makul bir talih olmasını sağlayacak halde tasarlıyor. Celestis’in Aurora Flight misyonu, Nisan 2021’de hayatını kaybeden NASA astronotu Philip K. Chapman’ın yanı sıra kimyager Louise Ann O’Deen’in yakılmış kalıntılarını içeriyordu. Chafer, kurtarılan yüklerin, “UP ve Spaceport America araştırmalarını tamamlar tamamlamaz ve gerekli düzeltmeler yapılır yapılmaz” gerçekleşmesi planlanacak olan şirketin bir sonraki misyonu Perseverance Flight ile tekrar gönderileceğini söyledi.

Roket, ayrıyeten NASA’nın altıncı ve 12. sınıflar ortasındaki öğrencileri tarafından oluşturulan birtakım bilim ve teknoloji deneyleri olan TechRise Student Challenge’dan 13 yükü daha taşıyordu. Lakin NASA, yükün kurtarılmasından fazla, gelecekte diğer TechRise deneyleri başlatma kelamı verdi.

NASA’nın Uzay Teknolojisi Misyon Müdürlüğü’ndeki Uçuş Fırsatları programının program yöneticisi Christopher Baker yaptığı açıklamada “bu TechRise öğrenci takımlarının her biri, fırlatma için bir deney sunmadaki başarılarından gurur duymalı ve deneylerini uzayda görmeleri için gelecekteki fırsatlar üzerinde çalışacağız” dedi.

RELATED ARTICLES

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Trend Yazılar

Son Yorumlar