Pazartesi, Nisan 29, 2024
Ana SayfaBilimMosaic: 30 yıl evvel tüm dünyayı değiştiren internet tarayıcısı

Mosaic: 30 yıl evvel tüm dünyayı değiştiren internet tarayıcısı

İnanç Can Çekmez: Mosaic: 30 Yıl Evvel Tüm Dünyayı Değiştiren Internet Tarayıcısı 1 Piyasaya sürüldükten sonra dünyayı sahiden değiştiren bir eser ya da hizmeti tanımlamak zordur zira bu değişimi görmek için üstünden yılları geçmesi gerekir. iPhone nasıl teknoloji dünyasını değiştirdiyse 30 yıl evvel çıkan Mosaic web tarayıcısı aslında dünyanın tamamını değiştirdi.

Ocak 1993’teki ön sürümün akabinde Mosaic’in 1.0 sürümü 30 yıl evvel bu ay, 22 Nisan 1993’te piyasaya sürüldü. Elbette Mosaic piyasaya sürülen birinci web tarayıcısı değil. Bu onur, birkaç yıl evvel 1990 yılında CERN’de, Tim Berners-Lee tarafından geliştirilen WorldWideWeb’e ilişkin. Daha sonra Viola ve Cello üzere diğer tarayıcılar da piyasaya sürüldü. Fakat Mosaic farklıydı.

Mosaic her şeyi değiştirdi

İnanç Can Çekmez: Mosaic: 30 Yıl Evvel Tüm Dünyayı Değiştiren Internet Tarayıcısı 3 Tarayıcı birinci olarak Ulusal Üstün Bilgisayar Uygulamaları Merkezi’nde (NCSA) şimdi yüksek lisans öğrencisi olan Marc Andreessen ve Eric Bina tarafından geliştirildi. Metin ve fotoğrafları farklı pencerelerde gösteren evvelki web tarayıcılarının bilakis, Mosaic’in en büyük yeniliği hem metin hem de fotoğrafları tıpkı pencerede gösterebilmesiydi. Mosaic, web sitelerine bakmayı bir mecmua sayfası okumaya benzetiyordu diyebiliriz.

Mosaic ayrıyeten kullanıcıların bir URL adresini elle yazmak yerine öbür sayfalara yahut sitelere gitmek için köprülere tıklamasına müsaade veriyordu Anlaşılması kolay bir kullanıcı arayüzü dizaynına sahipti. Siteler ortasında geri yahut ileri gitmek ya da bir sayfayı yenilemek için artık tanıdık olan düğmeler Mosaic ile birlikte kullanılmaya başlandı. Birinci olarak Unix sistemleri için piyasaya sürülen Mosaic’in versiyonları daha sonra 1993 yılında Windows ve Macintosh için de piyasaya sürüldü.

İnternetin cilalı taş dönemi

AOL, Compuserve, Prodigy ve 1980’lerde ortaya çıkan öteki çevrimiçi hizmetler üzere kapalı bir internet hizmetine duyulan muhtaçlık yavaş yavaş ortadan kalkmaya başlamıştı. İnternete erişmek için gereksiniminiz olan tek şey bir ISP ve sistemde Mosaic’in konseyi olmasıydı. NCSA’nın resmi Mosaic web sitesinde Aralık 1993’te “tarayıcının ayda 5.000’den fazla kopyasının indirildiği ve merkezin haftada yüz binlerce e-posta talebi aldığı” belirtiliyor. Bu devrin, birçok meskenin internete yalnızca 28.8k telefon modemiyle bağlanabildiği bir devir olduğunu unutmamak gerekiyor. O yıllar internetin cilalı taş devriydi.

İnanç Can Çekmez: Mosaic: 30 Yıl Evvel Tüm Dünyayı Değiştiren Internet Tarayıcısı 5 1994 yılından itibaren ABD Ulusal Bilim Vakfı Mosaic’in daha da geliştirilmesi için fon sağlamaya başladı. Fakat o yıllarda tarayıcının geleceği şaibeli bir hal almıştı. Tıpkı yılın ilerleyen devirlerinde Mosaic’in ortak yaratıcısı Marc Andreessen NCSA’dan ayrıldı ve Mosaic Communications Corporation’ın kurulmasına yardımcı oldu. Bu şirket 1994’ün sonlarında Mosaic Netscape isimli birinci tarayıcısını piyasaya sürdü fakat isim ve telif nedeniyle NCSA ile tansiyon tırmandı. Sonuç olarak tarayıcı Netscape Navigator olarak isimlendirildi ve şirketin ismi Netscape Communications Corporation olarak değiştirildi.

Netscape süratle birçok internet kullanıcısının tercih ettiği tarayıcı haline geldi, bu da Mosaic’in giderek daha az indirildiği ve kullanıldığı manasına geliyordu. Sonuç olarak, Ocak 1997’de NCSA web tarayıcısının geliştirilmesini durdurdu. Bu ortada Netscape’in bir vakitler web tarayıcısı pazarının yüzde 90’ından fazlasına hakim olduğunu da belirtmek gerek. Birebir vakitte Netscape, en yaygın programlama dili JavaScript’i oluşturan şirket pozisyonunda.

Öte yanda Mosaic’in kendisi 1995’te Microsoft’a lisanslandı. Microsoft ise bu lisans ile Internet Explorer’ı oluşturdu. Ve yalnızca birkaç yıl sonra -özellikle 2000’lerinden başından sonra- Internet Explorer ve başkalarının gerisinde kalarak tüm pazar hissesini kaybetti. O denli yahut bu türlü, Mosaic halihazırda bildiğimiz web tarayıcıların en somut atası konumundaydı. Muhtemelen Mosaic olmasaydı mevcut periyoda ulaşmamız çok daha uzun bir vakit alacaktı.

RELATED ARTICLES

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Trend Yazılar

Son Yorumlar