Pazartesi, Mayıs 6, 2024
Ana SayfaBilimTürk bilim insanları yeni bir parazit tipi keşfetti

Türk bilim insanları yeni bir parazit tipi keşfetti

Bursa Uludağ Üniversitesi (BUÜ) Veteriner Fakültesi Su Eserleri Hastalıkları Anabilim Kısmı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ali Aydoğdu ve takımı tarafından Misi Çayı olarak da bilinen Nilüfer Çayı’nda yeni bir helmint parazit çeşidi (insan ve hayvanları konak olarak belirleyen ve onlar üzerinden beslenen canlılar) keşfedilerek bilim literatürüne kazandırıldı.

Ali Aydoğdu, Türkiye’de tanımlanan bu yeni parazit tipi ile “Allocreadium” cinsine ilişkin olan kayıtlı parazit cins sayısının 3’e yükseldiğini ve araştırma makalesinin helmint parazitleri alanındaki akademik itibarı yüksek bir araştırma mecmuası olan “Journal of Helminthology” de haziran ayında yayımlandığını söz etti.

İnanç Can Çekmez: Türk Bilim Insanları Yeni Bir Parazit Tipi Keşfetti 1

Keşfedilen parazit cinsini isimlendirirken Bursa’nın ismini onurlandırmak istediklerini belirten Aydoğdu, “Osmanlı’nın birinci başşehri, esaslı tarihi, varlıklı kültürü ve eşsiz tabiatı ile pek çok listeye giren Bursa ismini bilim literatürüne de kazandırmak istedik. Yeni parazit çeşidimizin ismini ‘Bursensis’ olarak belirledik ve literatüre ‘Allocreadium Bursensis’ olarak kaydını bildirdik.” dedi.

İnanç Can Çekmez: Türk Bilim Insanları Yeni Bir Parazit Tipi Keşfetti 3

Parazit endemik bir balık çeşidinin sindirim sisteminde bulundu

Aydoğdu, keşfedilen parazitin Türkiye’de yaşayan endemik bir balık çeşidinin (Oxynoemacheilus angorae) sindirim sisteminde bulunduğunu söz etti.

Nilüfer Çayı’nda buldukları paraziti morfolojik ve genetik olarak incelediklerini kaydeden Aydoğdu, “Ülkemiz iç sularında 401 balık çeşidi yayılış göstermekte olup, bunların yalnızca 106’sı bilimsel istikametten araştırılmıştır. Ve bu 106 cinse ilişkin balık cinsinde, 183 farklı helmint parazit cinsinin varlığı rapor edilmiştir. ” dedi.

İnanç Can Çekmez: Türk Bilim Insanları Yeni Bir Parazit Tipi Keşfetti 5

Araştırma takımının 4 bireyden oluştuğunu ve bilimsel araştırmaları mevsimsel olarak planladıklarını anlatan Aydoğdu, şöyle konuştu:

“Parazitlerin mevsimsel olarak görünümü, hangi ayda çok ve hangi ayda az olduğu sorularıyla hareket ediyoruz. Cins çeşitliliklerini incelemek o yüzden yaklaşık bir yıl sürer. Yeni bir parazit keşfedebilmek için evvel literatüre hakim olmanız gerekir. Literatüre morfolojik olarak hakim olursanız, o kümeleri uygun bilirseniz o kümelerin içindeki parazitin hangi cinse ilişkin olduğunu tespit edersiniz. Sonra o cins içerisindeki öbür tiplerden benzerlikleri, farklılıkları nelerdir? Onları ortaya koyarsınız. Bu benzerlik ve farklılıkları morfolojik teyitle bir arada moleküleri desteklediğiniz anda bulgular sonucunda artık yeni tipi dünya literatürüne kazandırmış olursunuz.”

RELATED ARTICLES

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Trend Yazılar

Son Yorumlar