Silikon, onlarca yıldır elektronik cihazlarımıza güç sağlayan yarı iletkenler için tercih edilen materyal oldu lakin giderek silikonun fizikî hudutlarına ulaşılıyor. Üreticiler ve dizayncılar Moore Maddesi’nin daha ne kadar sürebileceğini sorgulamaya başladıkları için bir müddettir alternatif arayışı içerisinde. Bu alternatiflerden birisi ise İsveç’teki araştırmacılara nazaran ahşap.
Ahşap transistör geliştirildi
İsveç’teki Linköping Üniversitesi ve KTH Kraliyet Teknoloji Enstitüsü’nden araştırmacılar kısa bir müddet evvel iletken ahşaptan üretilen dünyanın ilk elektrik transistörünü tanıttı. Çağdaş silikon transistörler kadar güzel performans göstermese de, teorik olarak belli alanlarda yardımcı olabilir. Yapılan basın açıklamasında araştırmada yer alan Isak Engquist “Benzeri görülmemiş bir şey bulduk. Evet, ahşap transistör yavaş ve hantal ancak işe yarıyor ve çok büyük geliştirme potansiyeli var” dedi.

1Hz suratında çalışıyor
Sonuç olarak elde edilen ahşap transistör 1Hz hızında çalışıyor, hatta bu kadar bile değil. Yaklaşık bir saniyede kapanırken, açılması beş saniyeden uzun sürüyor ki araştırmacılar bunu 1 mm’lik bir transistör kanalı için etkileyici buluyor. Ayrıyeten, fotoğraflar transistörün birkaç santimetre çapında olduğunu gösteriyor. Karşılaştırma yapmak gerekirse, TSMC gibi şirketler şu anda MHz ve GHz ile ölçülen frekanslara sahip aygıtlar için 3nm yarı iletkenler üretiyor.

Ahşap transistörün yaratılması için yapılan araştırma, biyoelektronik ve bitki bazlı elektronik üzere öbür sürdürülebilir tahlillerin geliştirilmesine de yardımcı olabilir. Ayrıyeten, ahşap transistörler tipik organik transistörlerden daha yüksek akımları tolere edebilir. Öte yandan araştırmacılar bunu özel bir uygulama için değil yalnızca yapabileceklerini göstermek için yaptıklarını belirtiyor.